Stroomversnelling
dinsdag 19 januari 2021

Stroomversnelling

Zo snel als producties aan het begin van de coronacrisis gestaakt werden, zo snel ook kwamen veel technologische ontwikkelingen in een stroomversnelling. Voor iemand zoals ikzelf, elke dag uitsluitend bezig met de toekomst, was 2020 wat dat betreft toch wel een fantastisch jaar.

Technologische ontwikkelingen die nodig waren om vanuit huis door te kunnen blijven werken, zoals remote editing, waren in maart in één dag uitverkocht en werden rap onderdeel van het nieuwe-normaal. United biedt remote editing al ruim drie jaar aan, het echte succes kwam ‘pas’ in 2020. Het gaf ons wel de tijd om een gebruiksvriendelijk remote editing platform te bouwen dat Avid en Premiere stabiel en comfortabel naar de gebruiker thuis brengt.

Remote
Het onderwerp ‘remote’ is inmiddels een rode draad in de gesprekken bij United. Alles moet natuurlijk ‘anywhere’ werken. De regie, post-productie en de apparatuur waarvan we gewend waren dat het bij de studio in een CAR of datacenter draaide, staat nu op een centrale plek in een van de datacenters van United. Zeker deze herpositionering heeft een enorme vlucht genomen. Door de introductie van IP staat apparatuur letterlijk overal en nergens, veelal op de plek waar dit het meest logisch is. De werkplek, studio en de techniek mogen zich inmiddels vele kilometers bij elkaar vandaan bevinden. Dit brengt vanzelfsprekend onbegrensde mogelijkheden met zich mee.

Anywhere app
United investeert stevig in ‘United Anywhere’ en zal dat blijven doen. De Anywhere app is inmiddels niet meer uit onze dienstverlening weg te denken en speelt bij steeds meer producties een grote rol. Naast realtime inzicht in storageverbruik, media status en planningen hebben we in het najaar een tweede app gelanceerd: Anywhere Self-service. Met deze app kun je veel van United’s diensten zoals transcoding, high-end frame-rate conversie, kwaliteitscontrole, speech-to-text en distributie nu zelf vanaf jouw werkplek gebruiken.

Het aantal diensten wordt continu uitgebreid en worden gehost in de private cloud van United, die ook in verbinding staat met de datacenters van onze Europese zusterbedrijven. ‘Alles aan alles koppelen’ is de mantra waar ik elke ochtend mee opsta. Door alle koppelingen die we al hebben gemaakt en nog gaan maken, kunnen we ontzettend veel productie informatie inzichtelijk maken. Met behulp van mooie en unieke workflows zijn we in staat om eindeloos technische processen aan elkaar te schakelen.

2021
Na de explosie van innovaties en nieuwe technologieën kijk ik uit naar de ontwikkelingen die dit jaar gaan komen. Meer remote, meer IP, meer API’s, 5G, miniled, meer HDR, meer pixels? Of juist betere pixels? Meer duurzaamheid en meer producties? Het wordt in ieder geval een jaar waarin we weer hard aan de slag moeten om de voorsprong die er is op het gebied van nieuwe techniek vast te houden. Veel nieuwe mogelijkheden zoals remote werken zijn in nog geen jaar tijd gemeengoed geworden. Gelukkig is het bedenken en bouwen van nieuwe vooruitstrevende producten nou net het deel van het werk waar mijn hart sneller van gaat kloppen.

Veel succes met de uitdagingen die dit jaar zal gaan brengen!

Ralph de Leeuw
Manager R&D bij United

Bericht delen