RUIS: Talkshow-royalty
woensdag 15 maart 2023

RUIS: Talkshow-royalty

Afgelopen zomer maakte ik voor het tijdschrift LINDA. een zogenaamde portretgalerij – zes personen, één foto plus interviewtje per pagina – over stamgasten aan talkshowtafels; zeg maar de bekende Nederlanders die elke week wel ergens zitten.

Ik interviewde daarvoor ook Barbara Barend. Zij stelde dat haar vader Frits en Henk van Dorp de grondleggers zijn van het praatprogramma zoals wij dat nu kennen. Haar opmerking bracht een golfje nostalgie bij me teweeg. Die twee zijn talkshow-royalty. Want waar ik vandaag de dag – net als velen met mij – praatprogramma’s als een soort radio op de achtergrond heb opstaan, kéék ik echt naar Barend & Van Dorp.

Volgens mij was RTL in die tijd net begonnen met het herhalen van programma’s na het late nieuws. Ik werkte bij Endemol en in die jaren kwam het vaker wel dan niet voor dat ik pas om een uur of elf ’s avonds thuiskwam. In bed de herhaling van Barend & Van Dorp kijken, was voor mij de ultieme manier om na een lange werkdag te ontspannen.

Jinek is qua lengte de laatste tijd
een soort Avatar, The Way of Water

Als ik kijk wat tegenwoordig het aanbod is, valt het me op dat het zo vreselijk persoonlijk is welke talkshow favoriet is. Ik heb zelf weinig met Op1, en kan dat eigenlijk niet verklaren – behalve dat ik in tegenstelling tot twintig jaar geleden nu allang lig te pitten op dat tijdstip. Beau en Jinek vind ik lekker, hoewel Jinek de laatste tijd qua lengte een soort Avatar, The Way of Water is.

Vandaag Inside is mij te afzeikerig en plat, dan ga ik chagrijnig slapen. René van der Gijp is toch een beetje de gemene oom die op je verjaardag een rotopmerking maakt over je dikke kont en dan hinnikt dat het maar een grap was. Bij HLF8, wat ik gevoelsmatig die gemoedelijke kroegsfeer van Barend & Van Dorp vind benaderen, is John de Wolf daarentegen de aardige oom die een leuk grapje maakt.

Er is voor iedereen wel iets, hoewel absolute talkshow-koning Jeroen Pauw wat mij betreft een leegte heeft achtergelaten die nog dagelijks voelbaar is. Dat benadrukte hij zelf nog eens toen hij onlangs als gast aanschoof bij Khalid & Sophie en zich ging bemoeien met het gesprek met Sigrid Kaag. Fenomenaal.

Op de vraag die ik voor dat artikel in LINDA. op het eind aan alle stamgasten stelde (of ze een favoriete talkshow hadden om bij aan te schuiven), gaf Barbara Barend overigens een opvallend antwoord: er waren meerdere programma’s waarin ze graag te gast was, maar Tijd voor MAX stond toch wel bovenaan aan haar lijstje. Ik begreep haar. Sybrand Niessen en Martine van Os zijn de oom en tante die misschien niet de luidste stem, de lulligste grappen of meest controversiële anekdotes hebben op de kringverjaardag, maar die op de achtergrond al sinds mensenheugenis onverstoord, stabiel en lief gewoon hun ding doen en luisteren.

Suus Ruis
Suus Ruis is journalist, auteur, scenarioschrijver en RTV-kenner

Foto: Mark Uyl

Bericht delen