RUIS: Beste fruit
woensdag 9 februari 2022

RUIS: Beste fruit

‘Vroeger was alles beter’. Het is een zin die je uit mijn mond niet snel zult horen. Sommige dingen waren beter, ja. En sommige slechter. Vroeger was alles ánders, zullen we het daarop houden? Nou ja, bijna alles. Want de lucky few onder u die deze editie van BM al tijdens de verkiezing van Omroepman/vrouw van het Jaar onder ogen krijgen, zullen beamen dat deze verkiezing – corona-maatregelen daargelaten – al jaren hetzelfde is.

Dat geldt in mindere mate voor andere belangrijke uitreikingen zoals het Gouden Televizier-Ring Gala. Daar wordt al langer gepuzzeld met categorieën. Een tijdlang werd ook een Zilveren Tulp uitgereikt, de categorieën beste tv-acteur en -actrice werden samengevoegd, er werd iets toegevoegd van digital impact en sinds 2019 is er een prijs voor beste online videoserie. Logisch, want tijden veranderen. Je kunt niet meer om online heen.

Voor een interview rondom zeventig jaar televisie interviewde ik Carlo Boszhard en vroeg hem naar zijn mening over een onderzoek waaruit bleek dat 22% van de Nederlanders geen echte grote televisiester meer kan noemen, vooral omdat zo ontzettend veel YouTubers en influencers het sterrendom hebben overgenomen.

Veel YouTubers
en influencers
hebben het
sterrendom
overgenomen

Boszhard vond dat onzin, en lepelde in één adem wat namen op van grote tv-persoonlijkheden van wie ook ik dacht: tja, daar heb je een punt. Hij vond het leuk dat iedereen tegenwoordig beroemd kan worden, en dat online programma’s een oneindige stroom van nieuwe sterren opleveren. Hij was zelfs van mening dat de YouTube-sterren meer categorieën mochten opeisen bij de Televizier-Ring, dus dat je bijvoorbeeld ook nog ‘beste host online’ of ‘beste YouTube talent’ zou hebben.

Ik begrijp zijn gedachtegang, want je voorkomt daarmee dat een verdwaalde YouTube host in een rijtje genomineerden tussen Linda de Mol en Chantal Janzen staat. Iets met appels en peren. Anderzijds zou het een hele lange avond worden met al die extra categorieën. Een beetje zoals bij de Academy Awards, waarbij speeches na 45 seconden dwingend door een steeds luider spelend orkest worden afgekapt omdat mensen anders kampeertenten gaan opzetten in de gangpaden, wat het niet zo lekker doet op beeld en natuurlijk ook nog eens brandgevaarlijk is.

Het zou een optie zijn om alle online programma’s en presentatoren award-technisch gezien helemaal los te trekken van hun lineaire collega’s en hun eigen feestje te geven. Maar ja, dat voelt weer een beetje als de nieuwe leerling die tijdens de schoolpauze niet bij de oude populaire crew aan tafel mag zitten. Ik denk dat we het allemaal moeten laten zoals het nu is en een mooie mix van lineair en digitaal op de podia moeten laten staan.

Je ziet dat ook al bij eerdergenoemde Academy Awards: daar worden steeds meer Netflix Originals genomineerd. Op het moment dat ik dit schrijf, nam de streamingdienst maar liefst vijftien Oscars mee naar huis. Tja. Appels en peren kunnen ook gezamenlijk meedoen aan de verkiezing van beste fruit.

Suus Ruis
Suus Ruis is journalist, auteur, scenarioschrijver en RTV-kenner

Foto: Mark Uyl

Bericht delen