(N)on the spot: Zwartkijkers
woensdag 27 januari 2021

(N)on the spot: Zwartkijkers

Mijn eerste column van 2021. Wil ik nog op ergens op terugkomen? All is said and done voor mijn gevoel over de Covid-consequenties in ons medialandje. We zijn moe van alle dagelijkse Covid impulsen, geweeklaag en voorspellingen.

Het gezoom wordt ook mij te veel . En we zijn er voorlopig nog lang niet vanaf. De eerste vaccinaties zijn dan weliswaar een feit, maar de economie kan niet oneindig worden geïnjecteerd door de overheid. Ik hou echt mijn hart vast voor vele bedrijfstakken. Er gaan aardverschuivingen komen in alle geledingen. De verhouding tussen de fysieke en virtuele wereld is danig aan het kenteren. Ben ik dan een zwartkijker? Welnee, eenieder die mij kent, weet dat bij mij het glas altijd minimaal halfvol is.

Over zwartkijker gesproken. Ons rappende zondagskind Akwasi (Akwasi betekent zondagskind) haalde eind 2020 in vier maanden tijd circa 57.000 handtekeningen binnen voor de door hem gewenste Omroep Zwart. Het Commissariaat moet de geldigheid van de contributies nog checken maar grote kans dat deze aspirant-omroep een kans gaat krijgen. Zo zit ons bestel nou eenmaal in elkaar en daar is ook niets mis mee.

Voor het eerst in
de omroephistorie
komen er legale
zwartkijkers bij

Er komen dus voor het eerst in onze omroephistorie legale zwartkijkers bij, mits ze er dus maar voor betalen. Vroeger werd ik juist als zwartkijker beschouwd en afgesloten als ik niet betaald had. En als ik wel betaald had, was ik een gewone kijker maar zeker geen zwartkijker. De wereld weer even op zijn kop. Slimme marketing of onhandige positionering?

Hoewel ik nog niet zie dat Akwasi snel onze onvolprezen Omroepman van het Jaar Frans Klein zal gaan opvolgen, meldde hijzelf dat Omroep Zwart nu op social media al groter was dan KRO-NCRV. Dat zei hij in een bizar radio-interview voor het programma Dit is de dag bij de EO op 28 december. Het bizarre aan dit interview was dat Akwasi deze uitzending eigenhandig op zwart zette door tijdens het gesprek al na acht minuten verontwaardigd op te stappen.

Twee laptops van presentator Hans van der Steeg griste hij daarbij van tafel en eiste dat het hele gesprek gewist moest worden. Zo niet, dan zouden de ontvreemde laptops door hem geheel worden geformatteerd. Laptops ook op zwart dus. Ik heb het interview beluisterd en kon niets onoorbaars beluisteren. Journalistiek gewoon een hoor- en wederhoorinterview en terugblik op 2020.Een toch wel bijzondere gang van zaken.

De laptops kwamen terug maar het interview moest onder dwang worden gewist. De EO heeft vanaf een back-up het interview wel alsnog uitgezonden. Hulde hiervoor. Ze weigerden hun uitzending op zwart te zetten. Natuurlijk heeft Akwasi wederom hiervoor zijn excuses gemaakt. De aspirant Zwartleden zijn inmiddels behoorlijk in de war wat ze hier nu mee aan moeten.

Laten we dit nieuwe jaar allemaal gewoon weer blije gelijke kijkers zijn en geen zwartkijkers gaan worden. Laten we daar met zijn allen het minimaal halfvolle glas op heffen. Proost, ik wens jullie allen een gelukkig nieuw mediajaar.

Michiel Dieperink

Bericht delen