HOOR HEM: De Lijst
maandag 20 december 2021

HOOR HEM: De Lijst

Eerst wilde de schrijver dit stukje wijden aan lijstjesmoeheid. Aan het ongelofelijke aantal dat op de radio te horen is en dat je met al die lijsten inmiddels bijna je hele jaar kunt vullen. Ik heb mij bedacht en ben helemaal om: Lang Leve de Lijst!

Als je er op een afstandje naar kijkt, is het maar een rij met titels en artiesten. Een lijst is eenvoudige statistiek. Nummertjes met stemmen. Als het concept, de context en stemmechanisme een beetje deugen en trollen of fanbots zich een beetje inhouden, dan is de lijst gewoon wat het is. De lijst liegt niet. De lijst is… de lijst.

Waarom ik mij bedacht heb? Misschien zijn het de donkere dagen die mij iets gevoeliger en sentimenteel stemmen. Misschien het feit dat de samenleving steeds meer grote tegenstellingen lijkt te kennen. Discussies verharden. We lijken het te verleren of soms niet meer de moeite willen nemen elkaar te willen begrijpen. Laat staan ons in elkaar te verplaatsen. Niet alleen buiten daalt de temperatuur, maar ook soms een beetje van binnen. Juist daarom: Leve de Lijst.

Want de lijst is van ons allemaal. Praten over je favoriete nummers met vrienden en collega’s verveelt nooit. De lijst verbroedert, en dat door middel van de mooiste kunstvorm: muziek. De lijst kent geen politieke kleur, ras, voorkeur of ongelijkheid. Door favoriete muziek te eren, maken we met z’n allen muziekcanons voor later.

We maken
met z’n allen
muziekcanons
voor later

De lijst is van ons allemaal, of het nou de DiXte Festival @Work Soul 90’s Samen Sterk Classic Top 30/40/50/500/999/1000/2000/4000, 90’s, 00’s of 10’s is: het neemt ons mee. Het teleporteert ons naar fijne tijden met de sound die altijd bij ons blijft. Het weerspiegelt onze emotie van het moment: hoe we ons voelen, bepaalt de Lijst.

Feit is dat radioluisteraars er echt van houden, of je nu gestemd hebt of niet. Als deze track op #314 staat, wat zal er dan wel niet op #313 te horen zijn? Hoe goed is de top 10 wel niet? Wie heeft hier nog meer op gestemd? Hoe wordt dit nummer door mede-luisteraars gewaardeerd? Wist-je-datjes? In welke tijd leefden we toen?

En ‘wij’ makers zijn al helemáál fan: het is voor radio de ideale spanningsboog. Eerst een lange stemperiode en vervolgens aftellen naar 1. Een muzikaal avontuur, je aangeboden door een notering. Een flinke lik branding, storytelling en hopelijk een beetje passie van de presentatoren erbij en succes is gegarandeerd.

Wie start er met chart radio? Zullen we ooit lijstjesmoe worden in Nederland? Het moment van verzadiging komt dichterbij. Maar alsjeblieft nu niet. Laten we lekker muzikaal verbinden met elkaar en plezier hebben dankzij de kracht van live radio: Lang Leve de Lijst!

Menno de Boer
Menno de Boer was radiodirecteur bij 538 en is nu actief als adviseur, dj en voice-over. Vanaf januari 2022 neemt hij voorlopig de taken over van Sharid Alles, de zendermanager van NPO 3FM die ermee stopt

Bericht delen