HARM TV: Samen sterk
dinsdag 8 september 2020

HARM TV: Samen sterk

We staan aan de vooravond van een nieuwe vooravond, die weliswaar wat later begint dan de gebruikelijke vooravond, maar toch nog wel voldoende voor aan de avond is om met een beetje goede wil te kunnen spreken van de vooravond.

Aan een jongeman en een iets minder jonge vrouw de vrolijke taak om te bewijzen dat de wereld inderdaad gewoon door draait. Een aantal dingen heeft het nieuwe duo mee. Ten eerste dat ze een duo zijn. Ook al heb je door de covid-opstelling, die nog wel een flink tijdje zal blijven, een plek aan tafel opgeofferd waar je een leuke nieuwe verfrissende gast had kwijt gekund, bij Op1 is vastgesteld dat het niet zoveel uitmaakt wie er zitten als het maar een gezellig duo is: je kunt elkaar helpen, je hoeft maar de helft van de onderwerpen in je hoofd te hebben en de kijker kan kiezen uit twee mensen om van te houden of zich gruwelijk aan te ergeren. Samen zit je sterk, zullen we maar zeggen.

Dan hebben ze allebei ook goed geoefend. De jongeman is begonnen bij de EO en heeft daar onder andere de Jongerendag gepresenteerd. Als je een stadion vol zingende believers aan je weet te binden, heb je genoeg gevoel voor humor om geïnteresseerd te zijn in een liegende politcus of een opgeblazen BN’er.

En dan zijn ze ook nog eens verliefd op elkaar. Wat een feest!

De iets minder jonge vrouw is in eigen huis opgeleid achter de schermen bij Pauw & Witteman en stoomt nu via Op1 zo de vooravond in. En dan zijn ze ook nog eens verliefd op elkaar. Wat een feest! Het moet minder grachtengordelig worden, las ik ergens. Minder literatuur (of alleen nog maar voetbalboeken, zelfhulpellende en kookboeken van rappers), minder klassieke muziek, minder wetenschap (misschien heeft Klazien uit Zalk nog een zweverige kleindochter) en minder filosofie?

Allemaal onderwerpen die in de vorige vooravond veel plek kregen ter verheffing van ons allen, ook al was de toon soms wat ronkend positief waardoor ongetwijfeld kijkers zijn afgehaakt. Maar er bleven er meer dan genoeg over.

Wat dan wel? Welke mix gaat ons de komende vijftien jaar aan de vooravond kluisteren? Ik denk dat ‘samen’ de belangrijkste smaak moet worden. Samen de crisis door, samen op zoek naar een betere wereld, samen elke vooravond een dagelijkse vuist maken tegen de doorgeslagen individualisering, de onverschilligheid en het zinloze populisme.

Mooie vergezichten, innovaties, hulpacties, burgerinitiatieven en… oh damn, ik merk dat ik nu al bijna de weg kwijtraak. Hoe moet dat? Hoe krijgen ze daar elke dag een uitzending mee vol? Als dat de eerste weken niet meteen lukt, krijgen we nog vijftien jaar Peter R, Jort K, Patty B, Gerard J en Britt. Laten we dat voorkomen. Laten we afspreken dat als ze er iets origineels van maken, goed of slecht, zonder alles dat we al kennen, we het komende half jaar gaan kijken. Dan is het in elk geval een kijkcijfersucces. En als het daarna alsnog instort, halen we Jinek terug. Maar ja, wie zetten we daar dan naast?

Harm Edens

Bericht delen