HARM.TV: Netflix-schaamte
maandag 16 december 2019

HARM.TV: Netflix-schaamte

Nog een paar oudejaarsconferences en wat verdwaalde nieuwsoverzichten en 2019 zit erop. Dus kunnen we stiekem al een beetje vooruitblikken op wat het nieuwe jaar gaat brengen. Hoe gaan de lineaire tycoons zich teweer stellen tegen het Netflix-, Disney- en gaming-geweld?

SBS6 heeft zich alvast fundamenteel versterkt. Herman den Blijker maakt de overstap. Mocht de nood aan de man komen, dan kan je met zo’n gigant wel een dijkdoorbraakje stelpen. Wat gaat hij doen? Nog meer restaurants aan een zeer tijdelijke opleving helpen? Of heeft hij geleerd van de neergang van het Jamie Oliver-imperium en gaat hij aan de slag met het voedsel van de toekomst? Herman die noodlijdende varkensboeren gaat reorganiseren tot ze gelukzalig de eerste lage-landen-sojaburger uit de hakselmachine laten komen.

Jinek begint op RTL 4. Ik benijd haar niet. Ze moet zo ongeveer in haar eentje de dalende lijn zien om te buigen. Dan moet je wel hele goeie vragen stellen. Gelukkig is nog steeds niet duidelijk wie haar gaat opvolgen bij de NPO. Het schijnt een carrousel te worden, een beproefd recept om kijkers duizelig te maken en weg te jagen. Tenzij ze hele verrassende anchors weten te strikken. Brit Dekker heeft haar paard bijna terugverdiend, dus die heeft weer tijd. Misschien als duo met Harry Mens op de maandag. Een volstrekt stupide idee, dus waarschijnlijk heel succesvol.

Dan op de dinsdag Freek Vonk, met alleen dierengasten. Lijkt me heel rustgevend op de late avond en een stuk interessanter om naar te kijken dan de gemiddelde afgekloven tafelgast, die dag na dag verwoede pogingen doet om het negatieve nieuws op te kloppen en uit te vergoten, daar waar verbinding en positiviteit veel meer nodig zijn.

Dan op de dinsdag
Freek Vonk, met
alleen dierengasten

Voor de overige dagen doen we een prijsvraag. Ik ben benieuwd of Beau nog achter z’n tafel blijft of dat hij de sleutel van de studio teruggeeft en onder een brug gaat wonen, op zoek naar bezinning. De kans is groot dat Yvon Jaspers haar intrek neemt in de wasmachinedoos naast hem, samen met een werkloos geworden varkensboer, op zoek naar nieuwe integriteit.

Op Bonaire gaan we het wel en wee volgen van De Scheetjes. Als ik zoiets lees, weet ik zeker dat de westerse beschaving op z’n laatste benen loopt. Het is iets met Hans en Karin en een golfbaan. Moge een tyfoon van de buitencategorie ze optillen en neersmijten in het Amazonewoud, dan ga ik graag elke week kijken hoe ze het er levend vanaf brengen. En dan snap ik ook veel beter waar die winderigheid vandaan komt.

Ladies Night wordt een uurtje strippen voor afgezakte BN’ers en opkomend talent. Waarom zouden we semi-intelligent doen als niemand daar op zit te wachten?. En voor wie niet zo goed durft een vegaburger van Herman voor de slurf. De vraag blijft: is het genoeg om elke dag de kijker weer voor de buis te krijgen? Of moeten we nog meer oude formats gaan reanimeren? Wie van de Drie, de Showbizzkwis, Boggle met Emma Wortelboer, whatever it takes.

Na vliegschaamte en plasticschaamte heb ik de laatste tijd last van een sterk stijgende Netflix-schaamte. Ik hoorde een expert onlangs vertellen dat een uurtje Netflix kijken net zoveel CO2-uitstoot oplevert als een gemiddelde ijskast die een jaar staat te draaien. Dus misschien zit daar de redding, dat bewuste mensen daarom meer lineair gaan kijken. Maar dan niet te veel naar reisprogramma’s en Formule 1… Tja, het wordt een ingewikkeld jaar.

Harm Edens

Bericht delen