HARM.TV: Naar buiten
dinsdag 30 maart 2021

HARM.TV: Naar buiten

We zitten er allemaal op te wachten, we kunnen ons er al bijna niks meer bij voorstellen, maar er komt een moment dat het land weer opengaat en dat we massaal neer geen strijken op terrassen, in theaters en op al die andere plekken waar het stervensdruk is, maar waar we dan gewoon blijven leven. Hoe gaan de programmamakers zich daarop voorbereiden?

De gratis kijkcijfers zijn op, er moet weer worden nagedacht over wat de lineaire kijker genoeg de moeite waard vindt om af en toe voor thuis te blijven. Een kilo knikkers op een glijbaan is dat denk ik niet. Twee make-over types en een BN’er die bij je komt werken samen in één camper gepropt denk ik ook niet.

Als Fred aan een hardwerkend paardenmeisje vraagt: “Draag je nooit eens een hakje?”, dan zit ik het uit omdat ik door die vermaledijde avondklok toch nergens anders naartoe kan en ik die Bridgerton-blubber al heb afgekeken (Puur en alleen door de likkebaardendlekkere looks van de hoofdpersoon, dus kijken zonder geluid is aan te raden).

Iedere deskundoloog
waarbij te veel kijkers
wegzappen, wordt meteen
naar huis gestuurd

Maar zodra we weer naar buiten mogen, gooit dat meisje Fred een hoefijzer naar z’n hoofd en gaat ze nuttige dingen doen met haar leven. We moeten aan de slag. Gaan we verdiepen? Gaan we nadenken over hoe de wereld er uit moet gaan zien? Teun van de Keuken gaat wekelijks in gesprek met opiniemakers en grote denkers, waaronder Akwasi en Ab Osterhaus, want die zitten zich tegen die tijd thuis kapot te vervelen. En iedere deskundoloog waarbij te veel kijkers wegzappen, wordt meteen naar huis gestuurd en mag vijf jaar niet meer op tv.

Renze en Fidan gaan bij alle nieuws-van-de-dag gasten op zoek naar diepere waarden: wat hebben we er als kijker aan, hoe verbindt het ons, hoe maakt het ons samen sterker? En iedere keer als ze niet ingaan op een belanghebbende opmerking, krijgen ze een taakstraf van zestig uur. Waarschijnlijk onhaalbaar.

Na een maand zit Teun in een lege studio en hebben we in de vooravond twee gesloopte anchors met slecht zittend haar die zichzelf met moeite naar binnen slepen. Dan maar naar buiten met z’n allen, achter de zuurstofslurpende kijker aan? Een Heel Holland Bakathon op het Malieveld met duizenden bakkers en niemand valt af. En alle taarten en broden die ze in elkaar kneden, worden door Robèrt en Jannie naar landen gebracht waar nog niemand is gevaccineerd. First Dates op het hoofdpodium van Lowlands en tienduizenden bezoekers leven live mee of het een match is of niet. Bij geen match is er altijd wel iemand in de crowd die het wel ziet zitten en ‘s avonds thuis voor de buis zien we hoe het afloopt.

En als het helemaal niet lukt, trekken we haar of hem nog even door de Beautycamper heen. In Spoorloos gaan we met z’n allen op zoek naar vrienden die elkaar in dat eenzame coronajaar zijn kwijtgeraakt. Interactief, grensverleggend en vrij! We moeten wat. We denken nog even verder.

Harm Edens

Bericht delen