HARM.TV: Jaren 70
donderdag 14 mei 2020

HARM.TV: Jaren 70

Waren we een paar maanden geleden nog bezorgd over lineaire televisie, nu lijken de jaren 70 terug nog voor het door de economische recessie echt zo is. We kijken naar stellen, die samen iets nutteloos bouwen van Lego en als ze elkaar een zoen geven omdat een krakkemikkige constructie toch op z’n plek is blijven hangen, doen we dat thuis op de bank ook.

We leven mee met Boer zoekt Vrouw-boerin Annemiek, die 26 jaar is maar zich gedraagt alsof ze net 50 is geworden en haar koeien een stuk liefdevoller behandelt dan haar mannen die ondertussen alle drie zijn weggelopen. Niks aan en toch kijken we door. We zuigen iedere minuut Spoorloos op, omdat we nu zelf allemaal geen idee hebben waar we zijn en waar we heengaan.

En we kijken eindeloos naar talkshows vol zelfbenoemde deskundigen, die op vaak totaal gesloten vragen antwoorden geven waarvan je zeker weet dat je die al drie keer eerder hebt gehoord. Tussendoor koekeloeren we eindeloos naar crisisprogramma’s, zelf gefilmd en in elkaar gedraaid, low budget thuis opgenomen in een hoekje van de woonkamer of op de speelzolder van de kinderen.

Ik ben benieuwd hoe dat in de zomer zal gaan. Dan hebben we een anderhalvemetermaatschappij, geen vliegtuigen om ergens te komen en waarschijnlijk überhaupt geen geld meer om nog op vakantie te gaan. We blijven thuis of ergens in de buurt. En tegen die tijd hebben we al zoveel buiten gezeten en gebarbecued, dat we snakken naar iets gezelligs op de buis.

Ik ben benieuwd
wat er voor moois
uit gaat komen

Netflix en Disney hebben we al leeg gekeken, dus alle ogen zijn gericht op de aloude tv-zenders. Die moeten aan de bak. Helemaal als je nu al weet dat de sportzomer gaat bestaan uit de ‘Wie heeft de hoogste zonnebloem-wedstrijd’ en als we geluk hebben een kindervoetbaltoernooi, waarbij iedereen minimaal anderhalve meter bij elkaar vandaan moet blijven.

Ik ben benieuwd wat er voor moois uit gaat komen. Martine van Os in We zijn nog steeds niet vertrokken. Een nieuwe Utopia, waar ze zo lang mogelijk corona-vrij willen blijven en als dat niet lukt, worden alle vaccins in ontwikkeling daar getest. Eigen Huis & Tuin komt terug, gecombineerd met Mijn Vrouw Jouw Vrouw. Je mag elkaars huis en tuin opnieuw inrichten en daarna mogen de vrouwen kiezen in welk huis ze willen wonen en welke man ze daarbij willen. Joris Linssen leest op Schiphol reisbrochures voor.

Jaren geleden bedacht ik een spotgoedkoop vakantieprogramma: op het strand met z’n allen rond een kampvuur zitten met een gitaar erbij. Iedereen mag een verzoeknummer doen, uitleggen op welke passage in zijn of haar leven dat lied emotioneel betrekking heeft en dus gezongen moet worden en daar gaan we met z’n allen!

Niemand wilde het maken. Nu is dat vast anders. Als we nog steeds niet dicht bij elkaar mogen zitten, krijgt elk gezin of stel of iedere single een eigen vuurkorf en die zetten we in een hele wijde kring. En op de bank zingt het hele land mee. Ik doe wat ik doe, Nights in White Satin en Imagine. Wedden dat het een succes wordt? We zijn thuis dus we kijken toch wel.

Harm Edens

Bericht delen