HARM.TV: Isoleercel
woensdag 7 juli 2021

HARM.TV: Isoleercel

Hoe gaan we de vergrijzing van de NPO stoppen? Als we zo doorgaan, sterft het hele bestel een stille dood en geeft de laatste lineaire kijker rond 2140 de geest. Dat is toch jammer van al die moeite en creativiteit die we er de afgelopen zeventig jaar in hebben gestoken.

Wat te doen? Met een boekenprogramma als Brommer op Zee gaan we het niet redden. Donker, gewichtig en met een gastschrijver in een isoleercel, die daar om de één of andere reden een intellectuele opdracht moet uitvoeren. Dat vind je alleen leuk als je toch al de hele dag met je neus in de boeken zit en je toestel alleen even aanzet voor Podium Witteman.

Met The Great British Bake Off ook niet. Naar Heel Holland Bakt kijken best veel mensen onder de tachtig, maar dat is omdat het Nederlands is, met André van Duin en Robèrt en mevrouw Taartjehap. En leuke klungelige kandidaten die je tante of je buurman hadden kunnen zijn. Maar van de Engelse variant krijgt de gemiddelde puber alleen maar meer acné.

Wat vinden de kijkers onder de veertig wél leuk? Live sport is fijn en dingen met spanning, soms een doorkijkje naar een volkomen irreële succestoekomst als zanger en af en toe wat diepmenselijk leed. En dan natuurlijk insta-programma’s als Fantasy Island en Love Island, eigenlijk alles op een island met borsten, billen, spieren en te witte tanden, conversaties op het niveau van eendenkroos en slappe vrijpartijtjes onder een lullig lakentje.

Alles dat een beetje
informeert of verheft,
heeft het zwaar bij de NPO

Niet het soort kijker waar je als NPO actief naar gaat zitten hengelen en die je – als de lekkende implantaten zijn verwijderd en de spieren zijn verzakt – toch na tien jaar wel weer terugkrijgt als de kinderen er net in liggen en niveau 2304 van Little Nightmare II ook niet zo prikkelend meer is. Alles dat een beetje informeert of verheft, heeft het zwaar bij de NPO.

Dus het moet anders. Andere Tijden gieten we in een andere vorm (of het meer kijkers gaat opleveren, betwijfel ik), Opgelicht verdwijnt misschien wel (terwijl in het afgelopen Covid-jaar meer mensen dan ooit zijn opgelicht) en Radar krijgt minder ruimte. Maar wat komt ervoor in de plaats? Ik heb nog niks spetterends gezien.

Misschien moeten we niet verkrampt gaan veranderen maar eerst eens proberen om het goede te behouden en daar wat hippe shit aan toevoegen. In Opgelicht 2.0 laten ex-jeugddelinquenten zien hoe ze vroeger iedereen te grazen namen om ons daar nu voor te behoeden. Radar gaat meer de studio uit om verhaal te halen op de plekken waar het onheil is geschied – via de gps-tracker kunnen jeugdige kijkers precies zien waar ze gaan toeslaan en de opname live bijwonen (en ondersteunen).

En in de isoleercel van Brommer op Zee wordt het zuurstofgehalte langzaam verlaagd. De opgesloten auteur moet een zin schrijven en tegen het glas houden die de kijkers mooi vinden. Pas als er genoeg is ge-sms’t, gaat de deur open. Vinden jonge mensen leuk. En misschien pikken ze onderweg nog wat boekenkennis op.

Harm Edens

Bericht delen