HARM.TV: Insiders
woensdag 8 april 2020

HARM.TV: Insiders

Als een programma heel veel succes heeft, is het natuurlijk extreem moeilijk om daar alleen maar van te genieten en niet meteen op de copy format-button te drukken. Maar Beter Slecht Gejat Dan Slecht Bedacht is een onuitroeibare wetmatigheid in tv-land.

Na het succes van First Dates schieten de datingshows als asperges de akkers uit. Blauw Bloed was ergens in een achteraf hoekje voor veel mensen een guilty pleasure en daarom hebben we nu het dubbel zo lange Hart van Oranje. Heel veel jurken, tiara’s en staatsbezoeken, maar geen campy Jeroen Snel in Djakarta, die net doet alsof hij officieel onderdeel is van de royalty-ambiance terwijl de oplettende kijker heus wel ziet dat hij netjes achter een afzettingskoordje staat.

Toen Beau van Ed de Televizier-Ring won met 5 Days Inside was er helemaal geen houden meer aan. Wil je nog een beetje meetellen als tv-ster, dan moet je ergens in. Door Louis Theroux in Engeland weten we al jaren dat rondkijken in extreme werelden fascinerende programma’s kan opleveren. Hij was bij ultra-zionisten, neo-nazi’s, pedofielen en crystal meth-verslaafden. Als kijker kon je vertrouwen op z’n degelijke vakmanschap en z’n oprechte interesse in de uitwassen van onze complexe wereld.

Wil je nog een
beetje meetellen
als tv-ster, dan
moet je ergens in

Maar hoe zit dat bij de Nederlandse ontdekkingsreizigers? Ondanks z’n Boulevard-verleden en z’n wanhopige kanaalzwempoging zagen we Beau van Ed geïnteresseerd op bezoek gaan in een hospice. Er werd wat veel gehuild, het was soms wat van dik hout zaagt men beddenbodems, maar het was een boeiend inkijkje in een wereld waar we gelukkig zelf niet vaak hoeven te zijn. Godzijdank zijn er nog veel meer van die wereldjes. Natasja F ging kijken bij Huntington-patiënten en Angela G ging naar de verslaafden in de Jellinek. Veel geschokte reacties, veel tranen en breekmomenten. Frans B was na de lamaspuug in Argentinië even klaar met verre reizen en Maris en hij wilden nu ook dicht bij huis ergens in.

Maar hij kon niet goed kiezen, dus het werd een hele rij: de nachtzorg, de traumaheli, het vluchtelingenwerk, de ambulance, het brandwondencentrum en het Leger des Heils. Ik hou m’n hart vast voor wat komen gaat. Het kan niet anders dan dat er in het diepste geheim wordt gewerkt aan Ruben Nicolai, die een crematorium in gaat. Met z’n vaste ‘pompidom-wat-leuk-dat-ik-hier-ben’-blik levert dat ongetwijfeld verhitte confrontaties op. Erica Terpstra gaat een tinmijn in Zimbabwe in om die kanjers van kinderarbeiders aan te moedigen en Toine en Stax gaan zich verbazen over de schokkende toestanden in een vluchtelingenkamp in Turkije. En dan niet vijf dagen maar vijf maanden, anders komen we er niet achter hoe het daar echt is.

Moeten we alleen nog iemand zien te vinden die we inside een kippenboerderij kunnen sturen, want daar gebeuren ook heftige dingen. Dat is misschien iets voor Bridget, want die heeft de tijd nu toch weer aan zichzelf. Vijf dagen meeleven met opgroeiende kippen die veel te weinig ruimte hebben en elke aflevering afsluiten met de cliffhanger: “Wie heeft de zwakste kakel?”

Harm Edens

Bericht delen