HARM.TV:  Big Brother
zaterdag 4 juli 2020

HARM.TV: Big Brother

Big Brother komt terug. Door de covidshit is Netflix zo’n beetje leeg gekeken. Na alle seizoenen van Peaky Blinders, Casa de Papel en Stranger Things vol geweld en gruwelijkheden snakken we naar vertraging en verstilling.

Maar er staan al mensen in een tent achter een keukenblok te klooien met meel en eieren, we hebben al lopen schuiven met caravans en we hebben al een camera in Urk gezet, dus nu zijn we terug bij af.

Big Brother begon in 1999. Vijf of acht – hoeveel waren het er eigenlijk – leuke doorsnee Nederlanders opgesloten in een huis. Winnaar Bart, brabbel-Ruud met z’n kleffe handjes en… al sla je me dood, geen idee wie er verder nog in zaten. Of hoeveel seizoenen er daarna nog zijn geweest tot het volledig was uitgemolken, inclusief De Bus en De Bar als kansloze spin-offs.

Oh ja, Tara! Die zat er ook in. Iets met bruin haar en weinig kleren. Ze ging er al naar elf dagen uit, omdat ze de Amsterdamse humor en het Leidseplein zo miste. Maar niet lang daarna lag ze breeduit in de Playboy. En later nog een keer. En ook in de Amerikaanse.

Daarna ging ze de escort in, want dan ben je elke keer maar even van huis en is de heimwee niet zo sterk. Oftewel: ze had zich grandioos door de casting heen gelogen. Ik herinner het me nog heel goed, omdat ik te gast was bij Koffietijd. Met Hans en Mireille. De dag ervoor had ik op de tennisbaan een ouderwetse zweepslag in m’n kuit opgelopen en ik strompelde de studio in.

Ze had zich grandioos door de casting heen gelogen

Ik zat nog niet of Hans van Willigenburg drukte een opengeslagen Playboy met een blote Tara in m’n gezicht. Wat ik er van vond. Wat Ik Er Van Vond?? De ene homo vraagt de andere wat ie van een naakte vrouw vindt om vijf over tien in de ochtend? Ik keek zuur door de pijn in m’n kuit en de idiote vraag en mompelde dat ik daar totaal geen spannende gevoelens bij kreeg. De week erop meldde Weekend dat ik definitief impotent was.

De grote vraag bij de nieuwe Big Brother wordt: willen we, nu we zelf eindelijk weer een beetje vrij zijn, gaan kijken naar een nepfamilie die vrijwillig in lockdown gaat? En zo nee, wat zullen de makers bedenken om ons toch aan de buis gekluisterd te krijgen?

Hoeveel loeders met een verborgen agenda zitten er tussen de nieuwe bewoners? Wie heeft er een lijk in de kast? Wie zijn de DNA-onbekende broers en zussen? Wie heeft er ooit een moord gepleegd? Wie staat 150.000 euro rood bij de Wehkamp? En dan wat extra sci-fi-horror en urgentie.

Coronavaccins worden uitgetest op nietsvermoedende bewoners en wij zitten thuis met ingehouden adem te kijken of er bijverschijnselen zijn. Af en toe gebeuren er onverklaarbare dingen. Bewoners verdwijnen op raadselachtige wijze of worden vervangen door een identieke robot, er wordt geëxperimenteerd met meer en minder zuurstof en uiteindelijk blijkt het één grote escaperoom te zijn.

De winnaar is de bewoner die als eerste naar buiten komt. De rest wordt levenslang opgesloten. Big Brother 20 wordt onvergetelijk.

Harm Edens

Bericht delen