Delwel Droomt: DiPloy
donderdag 25 maart 2021

Delwel Droomt: DiPloy

Eigenlijk ben ik een blij mens op dit moment. Niet omdat ik mijn vrienden en mijn bevriende klanten niet of nauwelijks zie, want dat mis ik eigenlijk het meest in deze periode. Wat mij blij maakt, is dat een plan begint uit te komen, een plan dat een jaar of vijf geleden werd gesmeed en waarvan toen velen dachten dat we misschien iets te romantisch waren.

We waren toen supertrots dat we het Leidseplein en het Rembrandtplein in Amsterdam met een dubbele glasvezelring aan het Media Park hadden verbonden. Mooi filmpje hadden we er over gemaakt met een voice-over van onze eigen Gilbert Veltmaat: “Via een rrrrrazendsnelle glasvezelverbinding schieten communicatie, audio en video heen en weer…”. Revolutionaire televisietechniek was dat toen. En ook nog een dagelijks programma. We waren er trots op.

Toch knaagde er iets. Als álle apparaten die we gebruiken nu eens via het Internet Protocol zouden kunnen praten met elkaar? Als we nu eens met virtuele machines gingen werken in plaats van al die losse apparaten? Dan moet het toch niet meer uitmaken waar de techniek is, waar de crew zit, waar de camera’s staan, of je iets doet met 3 of met 300 camera’s? Ons geheime project diPloy was geboren. In 2020 moest het allemaal werken en gingen we er de grootste productie op aarde mee doen.

En is het nu gelukt? Nou ja, dat kunnen we natuurlijk niet bewijzen, want die monsterproducties waren er in 2020 niet. Dat gaan we deze zomer eindelijk laten zien. Onze collega’s van Videohouse staan in ieder geval op dit moment vast in Oberstdorf op het WK Nordic Ski met een set waar vroeger vier OB-trucks voor nodig waren. Een van onze collega’s maakte daar een mooi filmpje van dat hier te bekijken is.

Ondertussen is de diPloy-gedachte in Nederland opgepikt door Talpa Network. Zij hadden een flinke wensenlijst voor de technische realisatie van hun nieuwsprogramma’s. De techniek staat verspreid over drie locaties in Hilversum, de IT-netwerken van Talpa en United werken samen als één, virtual studio, augmented reality en een volledig geautomatiseerde studio. Ambitie in televisietechniek is niet voor bange mensen. Uiteraard zijn er kinderziektes, maar we mogen inmiddels zeggen dat diPloy zich bewezen heeft in een zeer veelzijdige en zeer flexibele omgeving waar iedere dag onder hoge druk gewerkt wordt.

ContainerStop je datacenter in een container en het kan overal ter wereld worden ingezet

Om zo’n innovatieproject te laten slagen, moet alles kloppen en ook nog over een lange periode. Je moet natuurlijk de allerbeste mensen hebben. De leveranciers moeten hun productontwikkeling deels willen aanpassen aan jouw ideeën. Je moet een beetje geluk hebben dat techniek die nog niet bestaat bij het begin van je project er wel is op het moment dat je het nodig hebt.

En je moet vooral doorzetten, ook als iedereen zegt dat je gek bent. Dan kan het lukken en is de techniek echt ondergeschikt gemaakt aan de creatieve wensen van de mensen die er mee werken. Daar word ik dan toch wel blij van.

René Delwel
Directeur United

Bericht delen