Bas Beweert: Holland’s Got Talent!
donderdag 25 april 2024

Bas Beweert: Holland’s Got Talent!

Volgens Rick Rubin, een iconische muziekproducent en filosoof, is iederéén creatief én heeft iederéén talent. Hij moedigt mensen aan om trouw te blijven aan zichzelf en hun eigen unieke geluid of visie te ontwikkelen, in plaats van proberen te passen binnen bestaande trends of verwachtingen. Hij is van mening dat een diepe liefde en passie essentieel is voor succes.

Rick Rubin zoekt naar artiesten die een uniek verhaal hebben en die dat op een ‘echte manier’ kunnen vertellen. Voor Rubin is de echtheid van een artiest en zijn/haar muziek een cruciale indicator van talent. How can I make this about me? Het was 2015 en ik was channel manager van de zender #FIRST, in opdracht van NewBe. Samen met een groep bekende YouTubers en een productieteam maakte ik dagelijks anderhalf uur live televisie vanuit Desmet. Inderdaad, lineaire televisie. Het was een prachtig creatief experiment.

Ik maakte kennis met mensen die ik daarvoor alleen vaag kende via de verhalen van mijn kinderen: Bardo, Theaumes, Veras Fawaz van Fijne Vrienden en EenhoornJoost. Joost was een ingewikkelde jongen om mee te werken. Hij had maling aan alles, deed niet aan conventies, was super authentiek en was vooral onbegrepen door alles en iedereen.

Er meldde zich een
wat obscure jongeman
met een interessante
manier van praten

Omdat we ook op zoek waren naar nieuw talent, naast de YouTubers, hielden we open audities. Er meldde zich een wat obscure jongeman met een interessante manier van praten. Ik was meteen verkocht. Deze gast zat zo in zijn eigen universum. Geweldig. In de set liet ik een eigen plekje voor hem bouwen: een toilet.

Hij deed mij ergens denken aan het monstertje Oscar uit Sesamstraat. Zijn rol in het programma: ontregelen. Hij kreeg van mij carte blanche. Dat ging niet altijd goed overigens. Vuurwerk afsteken in een tv-studio is namelijk niet zo’n goed idee. Zijn naam: Gover Meit, ook wel bekend als zijn alter ego’s Stefano Keizers en Donny Ronnie.

Gover gaat met Joost naar het Eurovisie Songfestival, als creatief leider. Toen ik dat las, maakte mijn hart een sprongetje. Dat ze elkaar hadden gevonden wist ik al, maar dat ze straks voor een slordige 180 miljoen mensen wereldwijd ‘hun eigen ding’ doen, is voor mij het allergrootste bewijs van passie, creativiteit en vasthoudendheid. En daar maak ik een diepe buiging voor. Het talent spat eraf. De videoclip van Europapa is overigens, hoe kan het ook anders, geregisseerd door Fijne Vriend Veras Fawaz.

Ik heb werkelijk geen idee waar ze gaan eindigen in het Songfestivalklassement en dat maakt ook niet uit. Ze zijn in ieder geval een groot voorbeeld voor iedereen met talent die enige twijfel voelt om door te gaan. De belangrijkste boodschap van Europapa is voor mij: blijf altijd trouw aan jezelf en ontwikkel jouw eigen visie of geluid!

Bas van Teylingen
Senior Creative, regisseur, radiomaker en schrijver

Bericht delen