Frans de Jong
Senior Engineer EBU
2023 - week 50

Tjoekbal en Frenkie

Vandaag begon de dag met een vergadering over de Cloud productietrials die we met verschillende EBU-leden aan het voorbereiden zijn. Nu SDI steeds meer wordt vervangen door NDI en ST.2110, is de volgende vraag hoe die zo slim mogelijk met clouddiensten te gebruiken.

Ik vind dit soort projecten altijd de meest inspirerende. In een paar dagen met een clubje programmamakers, techneuten en leveranciers iets nieuws proberen, culmineert altijd in een bak met kennis en vaak in leuke contacten voor de langere termijn.

Het is de mix van techniek, mensen en innovatie die het zo leuk maakt. Iets soortgelijks ervoer ik dit weekend toen ik met onze jongste zoon meehielp bij het enorme Tjoekbaltoernooi hier. Tjoekbal is een snelle Zwitserse zaalsport waarbij twee kleine teams moeten proberen de bal te werpen op een soort mini-trampolines. In thuisland Zwitserland wordt jaarlijks een internationaal mega-evenement gehouden met duizenden spelers.

Zoals veel kleine organisaties heeft ook de organiserende Tjoekbalvereniging video als medium omarmd en zich begeven op het pad van GoPro’s, ATEM mini’s, HDMI kabels, YouTube streams et cetera. Het is leuk om te zien hoe een club vrijwilligers veel met relatief weinig weet te bewerkstelligen. Helemaal natuurlijk als je tijdens de productie je eigen zoon ziet scoren. De standaardvraag aan hem is dan: “Familie van Frenkie?” Vaak antwoordt hij met een glimlach en verzwijgt dat we de meest voorkomende achternaam van Nederland hebben…

Frans de Jong
Senior Engineer – European Broadcasting Union (EBU)

De week van Frans de Jong

Senior Engineer EBU
2023 - week 50