Guido de Graaf
Creative Lead 100% NL
2021 - week 16

Ommetje

Met zonder jas naar het Vondelpark. Met zonder jas, van wie was die ook alweer? Van Guus Meeuwis toch? Heb ik mijn app wel aangezet? Ja, het ommetje loopt. Hoeveel mensen doen hier wel niet aan mee? Eén miljoen? Goeie actie van de Hersenstichting.

Wandelen. Nooit gedacht dat ik dat nog eens leuk zou vinden. Dat is iets wat je ouders doen toch? Nu wandel ik zelf, in een competitie. Natuurlijk was het Wouter die me uitnodigde. Wouter loopt ommetjes zoals een postbode zijn dagelijkse postrondes loopt: of zijn salaris ervan afhangt. Nu doe ik het zelf ook. Twee jaar geleden had ik je voor gek verklaard. Wat een paar lockdowns al niet met je kunnen doen.
Ah, daar is het Vondelpark. Op het hek VONDEL PARK, mooie gouden letters, maar met een spatie. Waarom valt me dat nu pas op? In RIJKS MUSEUM staat er ook een. Geen idee waarom. Amsterdam houdt van spaties.

Was dat nou Spaans? Portugees? Of ik op vakantie ben, in mijn eigen stad, mijn eigen tuin. Kijk die mannetjes van twaalf, op de achterwielen van hun BMX-fietsje. Wie kan de langste wheely? Geen ommetje, wel competitie. Zit er al vroeg in. Dat ene mannetje lijkt op Max toen hij nog jong was. Dat filmpje in die kart. Wat een heroïsche overwinning was dat afgelopen zondag van onze Max in Italië.
Kan ik Wouter nog achterhalen? Ridvan, Bart en Hossein misschien wel, maar Wouter? Als hij ziet dat wij op hem inlopen, zet hij zijn wekker en loopt hij zijn rondjes voor 9 uur ’s morgens. Dat levert meer punten op. Die Ommetjes-app is toch wel een mooi staaltje gamification. Leuk dat ik daar jaren geleden mijn scriptie over schreef. Nog steeds profijt van. Ook bij 100% NL gebruiken we gametechnieken om luisteraars langer te laten luisteren.

Hoe zou het er hier uitzien op Koningsdag? Te druk? Hekken dicht? Toffe actie dat we Tino Martin, Diggy Dex, Maan en nog een aantal artiesten zover kregen om op 27 april op 100% NL ieder een eigen show van twee uur te presenteren. Twee uur lang zijn ze ‘Koning van 100’. Nog wel effe wat creatieve invalshoeken bedenken voor die shows. Misschien vanavond even voor gaan zitten.
Hé, daar zit er weer een, in zijn groene jas. Een van onze stadspapegaaien. Of is het een reuzeparkiet? Bestaat er een andere stad waar deze vogels zo vrij rondvliegen? Het zijn echte Amsterdammers: wijs met zichzelf, laten zich niet kooien en kijken vanuit de hoogte neer op de rest van de wereld.

Ik wandel nu vier dagen op rij. Dat zijn extra punten in Ommetje. Zou ik toch nog in de buurt van Wouter komen? Misschien moeten we een Super League voor wandelaars oprichten. Dan hebben we dit Ommetje van Erik Scherder niet meer nodig. Nee, dat loopt dood, deze app is juist de reden dat ik stappen ben gaan zetten.
Zo, weer thuis. Zin in een drankje. Denk ik gelijk even na over die shows op Koningsdag. Een ommetje van meer dan twintig minuten. Punten. Hoppa. Krijg nou wat, ik sta nog maar 1 punt achter op Wouter. Die gaat morgen de wekker zetten!

Guido de Graaf
Creative Lead 100% NL

De week van Guido de Graaf

Creative Lead 100% NL
2021 - week 16