Guido de Graaf
Creative Lead 100% NL
2021 - week 16

De Positivo’s

Vrijdag. De jock op 100% NL onderbreekt voor even de muziek. Tijd voor een opbeurende spreuk, tijd voor de Positivo’s. ‘Hallo Guido, hoe is het vandaag?’

Samen met collega Ryan hingen we iedere vrijdag achter onze werkplek een positieve spreuk op. Quotes met een dikke knipoog. Vaak zo fout dat ze weer goed worden. Zoals een dubbele min in de wiskunde weer plus wordt. Iedere vrijdag kwam er eentje bij. Het werd een dingetje. Veel gesprekjes met collega’s van andere afdelingen gingen hierover – prima voor de social talk.
Toen kwam corona. We werkten thuis, ons ‘positiviteitsmuurtje’ kreeg geen nieuwe aanwas meer. Thomas van Empelen, dj bij 100% NL, opperde om dit in een item naar de radio te trekken. We konden met al dat negatieve coronanieuws wel wat positiviteit gebruiken. De Positivo’s waren geboren: op maandag gooit Ryan een ‘positieve’ spreuk in de ether, op vrijdag doe ik dat.

De spreuken zijn ‘goed fout’. Die term zegt het precies: ze zijn goed én fout.
Als je ergens mee zit, ga dan staan.
Kijk niet naar het verleden, want dan sta je met je rug naar de toekomst.
Heb je een probleem? Drink een kopje oploskoffie.
Nou ja, fout, ze zijn wel héél erg fout. Maar de kern van de waarheid die erachter zit, is dat we best wat positiever mogen zijn. Er zijn genoeg redenen voor een glimlach.

Zo gaan de terrassen weer open. Ik kan weer gesprekken volgen die helemaal niet voor mij bestemd zijn: twee vrouwen die aan het tafeltje naast me een recensie geven over hun vibrator. Daarna de onschuldige blik naar mijn vriendin, in de hoop dat ze niet door heeft dat ik háár verhaal gemist heb.
Ik lees dat de 96-jarige Giuseppe in Italië alsnog zijn droom waarmaakt en een universitair bachelordiploma filosofie mét onderscheiding behaalt. Ik lees dat de Zweedse regering fors investeert om Covid-19-vaccins voor de armste landen toegankelijk te maken.

Na mijn eerste keer bij Thomas in de uitzending zet ik het geluidsfragment in mijn familieapp. Mijn quote was: ‘Als je glas halfleeg is, gooi de inhoud in een kleiner glas en stop met klagen!’
Mijn zus is GZ-psycholoog en ziet mijn bericht op haar werk. Ze belt direct. ‘Nou, dat is toevallig’, zegt ze. ‘Mijn cliënt daarnet begon over een grap die ze gehoord heeft op de radio. Zo leuk, zei ze. Iets met je glas halfleeg en dat je dan de inhoud in een kleiner glas moet stoppen. Jouw fragment dus. Het had haar echt een mentaal oppeppertje gegeven. Hoe positief wil je het hebben?’
Ja, hoe positief wil je het hebben? Dat is de kracht van radio.

Guido de Graaf
Creative Lead 100% NL

De week van Guido de Graaf

Creative Lead 100% NL
2021 - week 16