Margot van Schayk
2017 - week 34

Nieuwe levensfase

Het is de zomer van 2017 en de ramen bij Endemol Shine staan wijd open. Er vliegt succes noch afgunst naar binnen. Alleen zomerse frisse lucht. We merken hoe de inmiddels steeds verder doorgerolde mediarevolutie ons continu uitdaagt, opjaagt, wakker houdt.

We werken hard voor elke succes, net als overigens elke andere producent; geen wind-mee-afspraken met zenders, geen zijwieltjes van wie dan ook. Op eigen kracht en die van ons wereldwijde creatieve netwerk. Het geeft voldoening.

Mijn Mini van destijds is een Volvo geworden, met een stekker. Amsterdam is Weesp geworden, waar ik woon met mijn geliefde Menno, onze zoon van bijna vier en twee stiefzonen van dertien en achttien. Een huis vol.

Ik geloof dat ik samen met Endemol Shine de afgelopen zeven jaar in een nieuwe levensfase terecht ben gekomen. Volwassen ben geworden, hoe spijtig ik dat ergens ook vind klinken. Het is onafwendbaar en het biedt nieuwe perspectieven.

Ik ben 43. Boven mij zie ik de generatie televisiemakers die nog in gouden tijden hebben gewerkt. Zij die ‘het vak’ hebben uitgevonden en zich daar graag op laten voorstaan. Zij die destijds het succes vierden op bureaus in lege kantoren en credit cards in Cannes lieten smelten. Zij die het succes nu vieren in een huis op een eiland. En zij die van geen ophouden weten en tot op de dag van vandaag op sleutelposities het fort bewaken met hun ervaringen en voorkeuren.

Onder mij voel ik de millennials oprukken. De generatie die overal schijt aan lijkt te hebben. Zich niet veel aantrekt van gebrek aan ervaring of een bleek CV. Zich nauwelijks bewust lijkt van de mores van de media, de status of de gunfactor die ons allemaal jarenlang ergens heeft neergezet. Zij veroveren met zelfvertrouwen en veel flair een plek in onze nieuwe mediawereld. Mijn generatie slaat de brug tussen het oude en het nieuwe; als ik dat vooraf had geweten, was ik er zeer beslist aan begonnen.

Vrijdagmiddag, tijd om beneden naar de bar te gaan, tijd om te vieren dat het leven vurrukkulluk is. Er staan tegenwoordig te weinig kantoren leeg bij Endemol Shine voor passievolle seks op of onder een bureau, anders had ik daar graag mee afgesloten.

Margot van Schayk
Hoofd Programma Ontwikkeling Endemol Shine