John Leek
Manager Creatieve Industrie en Media Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
2017 - week 25

Genoeg muziek in de verhalenfabriek

Gefeliciteerd, vandaag vieren we de internationale dag van de muziek. En de langste dag. Dacht ik. De langste dag valt echter op het noordelijk halfrond elk jaar rond 21 juni. Dat kon dus ook gisteren zijn. What the heck. Vandaag 38 jaar geleden lanceerde Sony de walkman. Dat staat tenminste vast. Muziek is vandaag het thema, dat moet wel.

Vanavond een meeting in Den Bosch met een leuke club uit het bedrijfsleven en kennisinstellingen. We stellen jaarlijks het concept vast voor NextLearning, de nationale conferentie over lifelong learning voor bedrijven. In Den Bosch gaan we vooruitblikken op volgend jaar. 21st century skills, daar draait het om. Die skills wilt u vast ook hebben. Wat dat zijn? Het gaat om wat je moet kunnen en kennen om mee te kunnen blijven doen in de samenleving en in het werk. Denk aan samenwerken. Dat deed je altijd al dacht je? Maar structureel samenwerken met klanten of leveranciers in multidisciplinaire teams? Met wisselende rollen voor de teamleden? Nou, dat kan niet iedereen. Denk aan datamanagement, programmeren, mediawijsheid. Maar ook multimediale storytelling. Als ik terugdenk aan de stortvloed aan technologische trends die Vincent Everts gisteren in Beeld en Geluid opvoerde, hebben we nog heel wat meer nieuwe vaardigheden nodig. De disruptie van werk en opleiding is nog maar net begonnen.

De Hilversum Media Campus anticipeert precies hier op: zorgen dat werknemers, jong en oud, bestaand en nieuw, up to date blijven. En de organisatie dus slagvaardig blijft. Want het gaat natuurlijk over goeie mensen en tevreden klanten. Met de gemeente Hilversum praat ik vanochtend over de aanpak voor het komend jaar.

Met een collega straks kijken of Beeld en Geluid met zijn archieven iets kan betekenen voor Dudok in Concert. Het mediagenieke muziekfestijn, dat op 6 september aanstaande de aftrap vormt voor de Dutch Media Week. Gaat het toch nog over muziek. Een week waar de multimediale verhalenfabriek van Nederland zijn deuren in Hilversum openzet en waar de komende jaren veel ontwikkeling zal zijn. Ineke Middag en ik denken flink mee in de ontwikkeling van die Dutch Media Week waar Herman Dummer zo hard aan trekt. Voor Beeld en Geluid is een mediafestival van allure natuurlijk ook meer dan interessant. Maar we moeten hier met gemeente en bedrijven aan bouwen. Het mooie is dat ook het Muziekcentrum van de Omroep en het Metropole Orkest meebouwen aan dit verhaal.

Tussendoor in Den Bosch nog een video hangout met relaties van YouTube. Beter dan skypen wat mij betreft. Helaas mis ik Start Flipping Your Classroom dat vanmiddag bij Beeld en Geluid plaatsvindt. Samen met partner Samsung laten we leerkrachten zien hoe zij met toepassing van online video hun classroom kunnen flippen. Leerlingen bekijken hierbij vooraf online video’s met informatie, instructies en oefeningen. Eenmaal in de klas kan er echt verdiepend geleerd worden. Veel efficienter gebruik van de kostbare tijd van de leerkracht en de capaciteiten van de leerling. Online leren is in bedrijven natuurlijk al heel oud, maar online videogebruik biedt nog veel mogelijkheden. De NPO heeft hiervoor ook mooie modules laten ontwikkelen. Maar goed, met YouTube bespreken we vanmiddag de aankomende strategische sessie met hen voor. ‘We’ zijn collega Michael en ik. In die samenwerking zit weliswaar veel muziek, maar die wil je dan horen ook. Dat zijn uitdagingen die ik altijd graag aanga.

Zie net dat het vandaag ook de internationale dag van de selfies is. Ook dat nog. Nou, geniet van deze langste dag vandaag! Mooie avond voor Gilberto Gil, MTV Unplugged 1994. En een selfie? Prima, maar lekker offline houden dan.

John Leek
Manager Creatieve Industrie en Media, Nederlands instituut voor Beeld en Geluid

De week van John Leek

Manager Creatieve Industrie en Media Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
2017 - week 25