Maarten Koopman
Development Producer bij Fiction Valley
2022 - week 26

Flashback

“Moet jij niet eens een keer gaan doen waar écht je hart ligt?” Het is begin 2017 en ik werk op dat moment als format developer bij Endemol. De hondseerlijke vraag wordt gesteld door Margot van Schayk, Hoofd Programmaontwikkeling.

Ja, ik weet wel waar mijn hart ligt. Drama. Fictie. Films. Series. Scripted. Niet per se non-scripted. Maar het werk en de collega’s zijn leuk en ik broed vrolijk verder op die ene, internationale hit. Die hit komt maar niet. Althans, niet uit mijn koker. Wel talloze testversies van gameshows, peperdure pilots in Duitsland en ongelooflijk veel slechte woordgrappen.

Ik krijg niet één, maar twee afscheidscadeaus; een professioneel koksmes met daarin de namen van de afdeling en de tekst: ’We messen je!’ gegraveerd en een figurantenrol in een serie waar toen nog geen hond van wist; Undercover. (Het waren vijf fantastische frames.) Daarnaast komt toenmalig collega Martijn de Bruin nog met een gouden tip; het boek 06-Cowboys over de opkomst van 06-sekslijnen eind jaren ‘80. Of daar geen serie of film inzit? (Het antwoord blijkt ja en staat nu onder de titel Dirty Lines internationaal te pronken op Netflix.)

Inmiddels werk ik – na een nog altijd goede klik met Annemieke van Vliet – al meer dan vijf jaar bij Fiction Valley waar ik met nóg meer plezier (en gelukkig een stuk minder woordgrappen) fictieplannen uitbroed.

Waar we het in het begin nog omringd werden door akelig lege wanden, komen we nu ruimte tekort voor alle posters. Op dit moment draaien we vier series, zit er één film in post-productie en verschijnt onze jongste telg, de online serie WTF?!, vanaf vandaag wekelijks op npo3.nl en op het YouTube-kanaal van NPO 3. En natuurlijk zit er nog meer in het vat. Over hoe dat werkt morgen meer.

Maarten Koopman
Development Producer bij Fiction Valley

De week van Maarten Koopman

Development Producer bij Fiction Valley
2022 - week 26