Robin Logjes
Content Director Original Productions M7 (a CANAL+ Group Company)
2022 - week 45

Dilemma

Film zal altijd mijn grote liefde blijven, maar ik moet wel eerlijk toegeven dat deze eens zo perfecte relatie de afgelopen jaren toch wat kleine barstjes begint te vertonen. De reden is eenduidig en simpel: de spectaculaire toename van kwaliteit en aanbod op het gebied van series. 

Ik kan niet precies duiden wanneer mijn aandacht wat meer naar het kleinere scherm verschoof, maar gamechangers als Mad Men, The Sopranos en Breaking Bad zijn ontegenzeggelijk van grote invloed geweest. En niet alleen de lange verhaallijnen van serialized shows hebben me voorgoed gegrepen, ook ben ik inmiddels verslingerd aan episodic TV zoals Black Mirror – wat in essentie natuurlijk korte films met een overkoepelend thema zijn.

Natuurlijk correleert de series boom met de explosieve groei van SVoD partijen. Het ‘bingen’ van je favoriete verhalen is nog nooit zo makkelijk en wijdverbreid geweest. Voor mij persoonlijk past een serie inmiddels ook veel beter bij een avondje Netflix/HBO Max/Disney+ / et cetera dan een film. De verslavende werking van het ‘doorkijken’, is namelijk een fantastische oplossing voor de keuzestress die ontstaat wanneer je een paar films achter elkaar wil zien.

Ik weet natuurlijk dat de streamers mij hiermee precies hebben waar ze me willen hebben – als gewillige couch potato die zich niet meer kan losrukken van het scherm. De geleidelijke verschuiving van voorkeur voor film naar serie merk ik ook in mijn professionele leven. In mijn eerdere rol als contentexpert bij een lineaire broadcaster was ik vooral bezig met het ontwikkelen en coproduceren van films, maar nu ik ben overgestapt naar de non-lineaire wereld zie ik in eerste instantie meer potentie in het maken van series.

Op termijn moeten er echter ook original films komen, bij voorkeur in de genres die wij in Nederland nooit goed hebben aangedurfd. Zou het bijvoorbeeld niet geweldig zijn om weer eens een écht goeie Nederlandse actiefilm te zien? Waar blijft de nieuwe Dick Maas? Zoals eerder deze week al aangegeven: ik ben altijd bereikbaar voor een geweldige elevator pitch, de enige beperking is je eigen fantasie. En als het even kan, breng dan naast je briljante serieconcepten ook een paar vette filmideeën mee. Oude liefde roest niet.

Robin Logjes
Content Director Original Productions M7 (a CANAL+ Group Company) 

De week van Robin Logjes

Content Director Original Productions M7 (a CANAL+ Group Company)
2022 - week 45