Jeroen de Goeij
Content Lead Bindinc.
2022 - week 41

De Prijs van de Kijker

Kritiek op de Gouden Televizier-Ring? Helemaal prima, maar probeer wel eerst te begrijpen waar de televisieprijs over gaat.

Met maar liefst 70% van de stemmen won het satirische tv-programma Even tot Hier afgelopen donderdag de Gouden Televizier-Ring. Terwijl de overwinning luidruchtig werd gevierd, viel de kritiek in een keer stil.
Bijzonder, want vooraf werd flink geklaagd. Een paar quotes uit de media: ‘De teloorgang van een prestigieuze prijs’ en ‘ze doen dit alleen maar om tv-gidsen te verkopen’.
Eh nee. En nee. Klopt niet. En klopt helemaal niet.

Het is ook ieder jaar hetzelfde liedje. Als een van de kandidaten niet goed genoeg is, dan moet de Ring het verduren. Maar niet goed genoeg voor wat? En voor wie?
Al sinds 1964 is de Gouden Televizier-Ring de Prijs van de Kijker. De toenmalige hoofdredacteur lanceerde de award als statement tegen de elitecultuur, tegen de achterafkamertjes en tegen de ons-kent-ons beslissingen.

Helemaal in de geest van die tijd kreeg de gewone man – in dit geval de gewone kijker – ook een stem. Die democratische basisregel is nu nog net zo relevant als toen. De winnaar van de Ring wordt niet bepaald door Televizier, niet door een vakjury en zeker niet door een tv-recensent. De winnaar van de Gouden Televizier-Ring wordt bepaald door de kijkers van Nederland. 

Om met Rob Kemps te spreken, vlak voordat hij in Carré de Gouden Televizier-Ring van 2022 overhandigde aan Niels van der Laan, Jeroen Woe en Miguel Wiels: “Het publiek heeft altijd gelijk.”

Jeroen de Goeij
Content Lead bij Bindinc. en inhoudelijk verantwoordelijk TVgids.nl en de Gouden Televizier-Ringverkiezing. 

De week van Jeroen de Goeij

Content Lead Bindinc.
2022 - week 41