Chris Kijne
Presentator VPRO
2016 - week 01

Chris Kijne

FEEST

Het lijkt net of het leven gewoon doorgaat, zo’n nieuw jaar. Dat wil zeggen: er gebeuren prachtige, hoopvolle dingen en de gebruikelijke shit raakt ook zo nu en dan weer de ventilator. Laat ik vooral positief beginnen: het is FEEST vanavond! Een bommetje volle zaal in Tivoli zal getuige zijn van het veertigjarig jubileum van Met het Oog op Morgen, met een daverende feestuitzending: het illustere politieke stelletje Wiegel en Van Agt, dat als duo zijn politieke carrière bijna tegelijk met het Oog begon, en eindbaas Arjen Lubach worden, omkranst door zang en dans van de Common Linnets, geïnterviewd door alle vaste presentatoren tegelijk.

Aan yours truly de taak om de kakofonie in banen te leiden; ik ben nu al bloednerveus. En als uitsmijter een korte samenvatting van het interview dat ik twee weken geleden in zijn stad Berlijn mocht hebben met Reinhard Mey zelve. Wat een ontzettend leuke man. Listen in!

Maar je, die shit die rondvliegt. De eerste januari markeerde ook het eind van het tot dan onvolprezen documentairekanaal NPODoc, zoals we het kenden. Wat ooit als HollandDoc bij de VPRO begon en uitgroeide tot een daar bestierd prachtkanaal waar documentaires van alle omroepen werden begeleid door thema’s, regisseursgesprekken en ander buitengewoon zinvolle context, is gesneefd aan de omroeppolitiek. De NPO gaat het zelf doen. Vooralsnog zonder mensen en geld, wellicht dat iets van de schade in de loop van het jaar wordt goedgemaakt. Maar schade is het, in het Nederlands en in het Duits. En waar het voor nodig was? Niemand heeft het mij tot nu toe kunnen uitleggen.
Zo is er altijd wat, ieder jaar weer…

Chris Kijne
Presentator VPRO & Met het Oog op Morgen

De week van Chris Kijne

Presentator VPRO
2016 - week 01