Richard Benschop
Director Research Discovery Networks Benelux
2017 - week 20

Brommers kiek’n

Dag vier columns schrijven. Writer’s block. Want ik wil de leuke uitsmijter bewaren voor de vrijdag natuurlijk. Ik zit al drie dagen over mijn werk te reutelen, dus nu even iets privé-achtigs. Dan lukt het wel.

Ik werk al nagenoeg achtien jaar in Amsterdam, zonder er ooit gewoond te hebben. Ik zou het er ook niet lang uithouden, denk ik. Teveel mensen op racefietsen die er eigenlijk niet op horen te zitten. Althans, hun fiets is gemaakt voor koersen, voor afzien, zweten, tijdritten… voor Tom Dumoulin! Niet om er een linnen tasje met biologische boodschappen aan te hangen. Dus ik woon in de Achterhoek. In een boerderij. Naast een varkensboer en een bos. Een beter contrast met Amsterdam kan ik me niet wensen.

De grote grap van mijn woonplek is, voor iemand die bij een tv-bedrijf werkt, dat er geen kabel is. Ik behoor tot die pak ‘m beet vijf procent van de Nederlanders die op een andere manier aan zijn entertainmenttrekken moet komen. En de telefoonlijn die er ligt, is niet in staat om boven een downloadsnelheid van vijf Mbps te komen. Dus een beetje hip gaan zitten Netflixen (in de Achterhoek is dat nog hip ja) of iets dergelijks, is ook nauwelijks een optie. Ik heb me al in van alles verdiept om een betere internetverbinding te krijgen (ik zit nu bij Online.nl) voor een redelijke prijs maar zonder succes. En ik ben niet de enige die hiermee worstelt. Mijn overbuurman heeft zo’n enorme schotelantenne op z’n dak, met drie  transponders (of hoe die dingen ook heten) waarmee hij een paar honderd zenders kan ontvangen, voornamelijk uit het buitenland. Zijn favoriete zenders is er nota bene eentje van Discovery, maar dan uit Duitsland: DMAX. TV voor mannen. Zoek maar eens op.

Maar goed, je zult je afvragen waarom Ziggo, of een andere gegadige, die kabel niet wil aanleggen in mijn zo geliefde Achterhoek. Heel simpel: we wonen te mooi. Met gemiddeld tweehonderd meter afstand tot je buren, is het voor kabelaars en KPN niet rendabel om een snelle verbinding aan te leggen. Gelukkig hebben de verenigde Achterhoekse gemeenten hebben daar een mooi plan voor bedacht: in het hele buitengebied gaan ze buizen in de grond leggen, geschikt voor coax- of glasvezelkabels. Er hoeft zich maar één distributeur te melden die er zijn kabeltje doorheen wil trekken en het project is al geslaagd. Bij deze dus mijn oproep aan de distributeur met de grootste ballen: gewoon doen! Al is het maar om dit creatieve en symptahieke project te belonen. Ik zal u eeuwig dankbaar zijn.

Ik sluit af met een kijktip, voor mensen die benieuwd zijn naar het leven in het buitengebied. Dit keer geen Discovery titel, maar een NPO pareltje (te vinden op de npo site): Brommers kiek’n.

Richard Benschop
Director Research Discovery Networks Benelux

De week van Richard Benschop

Director Research Discovery Networks Benelux
2017 - week 20