Frank Verzantvoort
Managing Director No Pictures Please | Fremantle Sports
2021 - week 47

Blurren & boeven

Over één week gaat de serie Zeeman Confronteert in première op RTL 5. Dit keer gaat Thijs niet op jacht naar stalkers, maar jaagt ie op malafide aannemers, broodfokkers en andere ‘boeven’. Met Zeeman en Genemans in je stal lopen de makers continu op het randje wat-mag-wel-wat-mag-niet. Produceren aan beide programma’s betekent veel schakelen met de collega’s van Legal, politie en het Openbaar Ministerie.

Bureau Hofstad, inmiddels seizoen drie, kennen jullie ongetwijfeld. Het maakproces is interessant. Niet het draaien, met alle respect voor Ewout en cameraman Julian, maar de postproductie. De editstraat van Fremantle kent inmiddels zes afsluitbare en geblindeerde sets. Een aantal, om logische redenen, voor The Masked Singer en een aantal voor Bureau Hofstad. Contractueel met de politie vastgelegd dat set en server dedicated voor de makers is.

Verder is het proces vrij traditioneel: er worden voormontages gemaakt en uiteindelijk boetseert eindredacteur Maarten er 64 minuten van. Maar dan volgt een nieuw proces: blurren. Een geestdodend werkje dat essentieel voor uitzending is. Gezichten, straatnamen, gevels, huisnummers, alles wordt verstopt achter een wazige videolaag. Pas als het eindresultaat door verschillende partijen is goedgekeurd, kan de aflevering op slot. En dan maar hopen dat niemand ‘second thoughts’ heeft over een titel of iets dergelijks, want dan begint het proces weer van voor af aan.

Bij Zeeman is het proces nog ingewikkelder. Daar zit met name aan de voorkant de uitdaging en is onze privédetective Nico leidend. Als hij de case goed vindt, gaan we produceren. De eindredacteur kan hoog of laag springen, zonder Nico’s goedkeuring kan zij, zoals ik haar vaak hoor roepen: “die fu#ker niet pakken”. En terecht! Nico leidt het onderzoeksteam naar de uiteindelijke confrontatie. Onze redacteuren zijn door hem opgeleid en inmiddels volwaardige rechercheurs. Je moet je voorstellen dat er, voordat Thijs de confrontatie aangaat, een waterdichte case moet zijn die ook onder de rechter stand houdt. Zijn die zaken niet op orde, dan is onze geloofwaardigheid eraan, is er geen programma, kan de boef gewoon zijn of haar gang gaan en kun je blurren tot je een ons weegt. Maak er een mooie dag van!

Frank Verzantvoort
Managing Director No Pictures Please | Fremantle Sports

De week van Frank Verzantvoort

Managing Director No Pictures Please | Fremantle Sports
2021 - week 47