Ali Haselhoef
Conceptontwikkelaar Online Journalistiek KRO-NCRV Innovatie
2020 - week 39

Bizar verhaal

Op zoek naar reportages over armoede uit het rijke archief van KRO-NCRV Brandpunt stuiten we op dit bizarre verhaal: dagelijks verzamelen honderden Vietnamese kinderen zich voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Vietnam.

Het zijn kinderen van Amerikaanse soldaten, kinderen van de vijand. Ze worden buitengesloten, mishandeld en leiden vaak een zwervend bestaan.
Wyk (17) was een maand oud toen haar vader terugging naar Amerika. Haar moeder pleegde zelfmoord en Wyk werd door haar tante verkocht. Ze wordt nu regelmatig mishandeld en misbruikt als goedkope arbeidskracht.

Eddie Wyk klein

“Wij zijn de slachtoffers. Daar kunnen we niets aan doen. De haat tegen de Amerikanen is overgeslagen op ons.”

Dit verhaal komt uit 1987 en is door +Eddie ontdekt via het ‘speech-to-tekst’ en ‘OCR’ algoritme. Met ‘speech-to-text’ wordt alle Nederlandstalige audio doorzoekbaar. De stem van de presentator, de voice-overs en ook alle gehouden interviews. Via OCR  wordt alle tekst in beeld doorzoekbaar, spandoeken, reclames, naambordjes maar ook ondertitels. Hierdoor worden interviews in andere talen ontsloten.

In het archief is deze reportage alleen maar vindbaar onder de trefwoorden ‘Vietnam’ en ‘gemengde relaties’ maar niet onder armoede, dakloos of zwerven. +Eddie heeft dit verhaal gevonden omdat de voice-over het woord ‘zwerfkinderen’ gebruikt. Zonder AI hadden we deze reportage nooit gevonden.

In Amerika groeide het besef dat het probleem van deze Ameraziatische kinderen moest worden aangepakt. Steeds meer organisaties ijverden zich dan ook voor overplaatsing naar Amerika. Vanaf 1987 t/m 2013 zijn 21.000 kinderen naar de VS gekomen, maar slecht 5% heeft hun vader teruggevonden.

Ali Haselhoef
Conceptontwikkelaar Online Journalistiek
KRO-NCRV Innovatie

De week van Ali Haselhoef

Conceptontwikkelaar Online Journalistiek KRO-NCRV Innovatie
2020 - week 39