Zorgen over verdwijnen van NPO-fonds
woensdag 3 november 2021

Zorgen over verdwijnen van NPO-fonds

Het NPO-fonds, dat jaarlijks 16 miljoen euro verdeelt, dreigt opgeheven te worden. Dat voornemen leidt tot onrust en onvrede bij makers, die vrezen dat de genrecoördinatoren en zendermanagers zich nog meer macht toe-eigenen en dat kwalitatief hoogstaande producties sneuvelen.

Dat meldt Het Parool. Het NPO-fonds werd in 2016 in het leven geroepen als opvolger van het Mediafonds. Het dient ter stimulering van hoogwaardig drama, talentontwikkeling en documentaires bij de publieke omroep.

Genres leidend
De NPO laat weten dat het budget gewaarborgd blijft en dat bekeken wordt hoe de ‘werkzaamheden en opgebouwde expertise van het NPO-fonds geïntegreerd kunnen worden in het totale genrebeleid van de NPO’. Afgelopen zomer maakte de NPO al bekend dat de structuur van de organisatie wordt omgegooid en dat niet langer de zenders, maar genres leidend worden.

Het Dutch Directors Guild, de vakvereniging voor regisseurs, schrijft in een brandbrief aan het bestuur van de NPO en aan het ministerie van OCW het ‘angstige voorgevoel’ te hebben dat als het fonds wordt opgeheven sommige producties niet meer gemaakt kunnen worden en dat ‘onder het mom van efficiëntie en doelgerichtheid overwogen wordt om de taken en verantwoordelijkheden van het fonds over te dragen aan de genrecoördinatoren en netmanagers, waardoor de uiterst belangrijke onafhankelijkheid verdwijnt’.

Bron: Het Parool/BM

Bericht delen