Zorgen om kleine baby’s in EO-programma Handen aan de couveuse
dinsdag 30 augustus 2022

Zorgen om kleine baby’s in EO-programma Handen aan de couveuse

In het nieuwe EO-programma Handen aan de couveuse volgt Anne-Mar Zwart ouders van kinderen die veel te vroeg geboren zijn of kort na geboorte ernstig ziek werden. Hoe blijf je overeind als je hele leven op zijn kop staat? Waar put je hoop uit?

Handen aan de couveuse laat verhalen zien waarin angst, veerkracht, hoop en onvoorwaardelijke liefde door elkaar heen lopen. Anne-Mar Zwart leefde een aantal maanden intensief mee met de ouders en hun te vroeg geboren baby’s.

“Ik heb dingen van dichtbij gezien die zelfs voor het doorgewinterde medische personeel uniek waren. Het verhaal van Jennifer en Bonito is daar een voorbeeld van. Haar bevalling kwam drie maanden voor de uitgerekende datum spontaan op gang, terwijl ze buiten bewustzijn was. Ook voor de artsen in dit ziekenhuis was dit onvoorstelbaar.”

Naast de pasgeboren baby’s zijn in de serie ook kinderen te zien die te vroeg geboren werden, maar nu al wat ouder zijn. Zij komen regelmatig in het ziekenhuis voor controle. Zo wordt de ontwikkeling van deze groep patiënten door de jaren heen goed in beeld gebracht.

Veerkracht
In de serie is zichtbaar hoe ouders standhouden in instabiele situaties. Anne-Mar: “Ik ben onder de indruk van de enorme strijdlust en veerkracht van ouders. Ouders die te horen krijgen dat de behandeling van hun baby gestaakt wordt, omdat hij te ziek is, en dan vervolgens toch de kracht vinden om overeind te blijven. Het is zo bijzonder hoe de ouders ons hebben toegelaten in deze extreem onzekere en turbulente periode van hun leven. Ik heb diep respect voor alle ouders. Gelukkig heb ik ook veel blijdschap en trots gezien als ik maanden later bij sommige ouders thuis op kraambezoek kwam.”

Medische handen aan de couveuse
Op NPO Start zal een aparte serie verschijnen met de verhalen van het personeel op de afdeling IC Neonatologie: Medische handen aan de couveuse. Daarin is een hoofdrol weggelegd voor het medisch personeel dat, naast het specialistische werk, vaak een enorme steun is in moeilijke tijden voor de ouders. Zo is gynaecoloog Hans Duvekot te zien. Hij heeft al heel wat baby’s op de wereld gezet. “Maar elke keer blijft het bijzonder, het besef dat ik dit nieuwe leven voor het eerst in handen heb.”

Handen aan de couveuse is een programma van de EO geproduceerd door Helder. De zes afleveringen van Handen aan de couveuse zijn vanaf woensdag 7 september wekelijks om 21.30 uur te zien bij de EO op NPO 1 en NPO Start. Medische handen aan de couveuse verschijnt als extra serie op NPO Start. Ook is daar te zien hoe het nu met de kinderen gaat, in de serie Hoe is het nu met…?

Bron: EO/BM

Bericht delen