dinsdag 16 januari 2018

Ziggo stopt met landelijke doorgifte regionale omroep

Ziggo stopt nog dit jaar met de landelijke doorgifte van alle regionale omroepen. Er worden op dit moment nog onderhandelingen met belangenvereniging ROOS over het staken van de landelijke doorgifte gevoerd.

Op dit moment geeft Ziggo nog alle regionale omroepen in het gehele verzorgingsgebied door. In de nieuwe situatie wordt alleen de regionale omroep uit de provincie waarin de abonnee woont en de regionale omroepen van de direct aangrenzende provincies in het digitale zenderaanbod van Ziggo doorgegeven. Dit is door Ziggo-woordvoerder Gradus Vos aan Totaal TV bevestigd.

Daartegenover staat wel dat Ziggo meer lokale omroepen digitaal gaat doorgeven. Voor lokale omroepen gaat hetzelfde als voor de regionale omroepen gelden. Dat wil zeggen dat niet alleen de eigen lokale omroep van de gemeente waarin met woont digitaal wordt doorgegeven maar ook alle lokale omroepen van de aangrenzende gemeenten. Mits deze lokale omroepen wel digitaal kunnen uitzenden. Hiervoor dient de lokale omroep investeringen te doen. Ziggo beschouwt de Amsterdamse televisiezender AT5 voortaan als een lokale televisiezender.

Volgens Vos is het zeker dat voor het eind van het jaar de landelijke doorgifte van regionale omroepen ten einde is. Op dit moment voert Ziggo over de uitvoering nog overleg met belangenvereniging ROOS van de regionale omroepen.

Het staken van de landelijke doorgifte van de regionale omroepen komt voort uit een uitdrukkelijk verzoek van de regionale omroepen. Belangrijkste daarvan is de bezuinigingen bij de regionale omroepen. De regionale omroepen betalen BUMA-rechten voor alle aansluitingen in het gehele verzorgingsgebied. In het nieuwe geval gaat men alleen BUMA-rechten betalen voor het aantal aansluitingen in het gebied waar men te ontvangen is, betalen. Ziggo stelt dat men om het verzoek van de regionale omroepen tot uitvoer te brengen extra kosten dient te maken om de regionale omroepen uit de landelijke aanvoer voor digitale televisie te filteren.

Met de voorgenomen nieuwe digitale doorgifte van regionale omroepen voldoet Ziggo aan de Nederlandse Mediawet die stelt dat bij een digitale penetratie van meer dan vijftig procent de televisieaanbieder de regionale omroep van het verzorgingsgebied en de aangegrenzende provincies dient door te geven.

Bron: TotaalTV/Broadcast Magazine

Bericht delen