dinsdag 16 januari 2018

Zenders raken helft kijkers kwijt door WK

Zenderbazen zitten deze weken het liefst met hun hoofd onder de dekens vanwege de slechte kijkcijfers. Door het WK is het kijkgedrag van Nederlanders helemaal veranderd en zijn tv-zenders honderdduizenden kijkers kwijtgeraakt.

“De impact van het WK is enorm”, zegt kijkcijferexpert René van Dammen. “Bijna de helft van de mensen kijkt ’s avonds naar Nederland 1 waar het voetbal wordt uitgezonden. Dat is ongekend hoog.”

De andere zenders verliezen vrijwel allemaal kijkers. Nederland 3, RTL 4, RTL 5, SBS 6, Veronica en zelfs vrouwenzender Net 5 zijn een kwart of soms wel de helft van hun kijkers kwijt.

“Qua kijkcijfers kan ik beter een maand lang onder het dekbed gaan liggen, wachten tot het WK voorbij is”, zegt Marco Louwerens van mannenzender RTL 7. Zijn zender krijgt de grootste klappen. RTL 7 had een marktaandeel van 6 procent. Daar is nu nog zo’n 2 procent van over.

“Heel Nederland kijkt naar voetbal en dat gaat de hele avond door”, ziet Louwerens. “Ik had minder verwacht.”

“Meestal zie je dat mannen die niet van voetballen houden nog naar een lekkere schieten-tieten-bandieten-film kijken op RTL 7. Maar zelfs die zijn door het succes van Oranje en het leuke toernooi naar voetbal gaan kijken.”

De enige zender die zich niet met voetbal bezighoudt en toch kijkers wint, is Nederland 2. Het marktaandeel van die zender is gestegen van 6,5 naar 8 procent. “Zij hebben het geluk dat het NOS Journaal tijdelijk op de zender wordt uitgezonden”, zegt kijkcijferexpert Van Dammen.

“Ze hebben ook op een slimme manier een alternatief geboden voor mensen die niet van voetbal houden. Hun Britse en Scandinavische detectiveseries worden goed bekeken. En op tijden dat er geen voetbalwedstrijden zijn, zenden ze toegankelijke documentaires uit. Die scoren kijkcijfers die me erg verrassen.”

Bron: NOS

Bericht delen