Zapp Your Planet: Haai-Alarm! brengt 621.780 euro op
woensdag 17 januari 2018

Zapp Your Planet: Haai-Alarm! brengt 621.780 euro op

Zapp Your Planet: Haai-Alarm! heeft 621.780 euro opgebracht. NPO Zapp-presentatoren Klaas van Kruistum en Freek Vonk maakten het bedrag bekend na een tien uur durende tv-marathon op NPO Zapp. In een uitverkochte Studio 21 in Hilversum kwamen zaterdag ruim 10.000 bezoekers langs om geld te doneren en te genieten van tv-opnamen, workshops, spelletjes, optredens, meet & greets, de Zapp Your Planet-veiling en meer. 

De afgelopen maanden kwamen duizenden kinderen in actie om geld in te zamelen voor het reddingsplan voor de haai van het Wereld Natuur Fonds.  Nog nooit bracht een Zapp Your Planet-actie zo veel geld op. “Geweldig!”, riep Freek Vonk toen het eindbedrag verscheen. “Ik ben supertrots op alle actievoerders. Betere bescherming voor haaien is keihard nodig. Ik heb met eigen ogen gezien dat haaien op veel te grote schaal worden gevangen voor haaienvinnensoep en hun vlees. Ze zwemmen al vierhonderd miljoen jaar in de oceanen, maar als we niets doen zijn ze straks verdwenen.”

Suzanne Kunzeler, zendermanager NPO Zapp is enthousiast over de opbrengst: “Het is fantastisch en hartverwarmend om te zien dat duizenden jonge én volwassen actievoerders in het hele land ook dit jaar weer allerlei manieren hebben verzonnen om geld in te zamelen voor Zapp Your Planet. Zo stonden kinderen de afgelopen maanden met collectebussen in winkels, voerden actie op school of maakten een liedje over haaien dat ze tijdens Koningsdag op vrijmarkten speelden. En natuurlijk waren er bij zwem- en duikclubs acties en wedstrijden voor kinderen en volwassenen om geld op te halen voor bescherming van haaien. Dit allemaal om geld in te zamelen voor het reddingsplan van de haai. Ik ben er zeker van dat het Wereld Natuur Fonds met dit mooie eindbedrag veel haaien kan redden.”

Zapp Your Planet is de jaarlijks campagne van NPO Zapp samen met WNF om geld in te zamelen voor een bedreigde diersoort. Haaienexpert Carol Phua, is opgetogen. “Met dit bedrag krijgt het reddingsplan voor de haai een vliegende start. We kunnen nu patrouilleboten aanschaffen voor oceaanbeschermers die beschermde zeegebieden voor haaien bewaken. Maar dat is niet alles. In Azië gaan we grote campagnes opzetten om de vraag naar haaienvlees te verminderen. En we kunnen verder met ons kweekprogramma om populaties haaien in onze eigen Noordzeehaaien te helpen herstellen.”

Het ingezamelde geld van Zapp Your Planet gaat volledig naar het reddingsplan voor de haai. NPO Zapp-presentatrice Rachel Rosier reist binnenkort met de actievoerders Simeon (10) en Stella (10) uit Utrecht naar het eiland Fiji in de Stille Oceaan om te zien wat het Wereld Natuur Fonds doet met het ingezamelde bedrag. De EO zendt de Zapp Your Planet Expeditie in de herfstvakantie uit bij NPO Zapp op 3. 

Bron: NPO/BM

Bericht delen