dinsdag 16 januari 2018

Ximon grootste online aanbieder Nederlandse film

Video-on-demand platform Ximon heeft één jaar na de oprichting de grootste collectie Nederlandse films. Dat blijkt uit onderzoek van Ximon, bevestigd door onderzoeksbureau GfK. Ximon is binnen een jaar gegroeid naar een VOD-dienst met ruim 2.000 producties in haar catalogus. Eenderde daarvan betreft Nederlandse speelfilms en documentaires. Het overige deel bestaat uit tv-series uit Nederland en internationale arthouse films, series en documentaires.

 

Ximon verwacht komend jaar opnieuw een sterke groei in het aantal nationale en internationale titels. De Nederlandse film is populair, zo blijkt ook uit het marktaandeel van de Nederlandse film in de bioscoop, dat sinds 1994 van 0,8 procent is gestegen naar 22 procent (cijfers Filmfonds).

Onderzoek van GfK toont aan dat van alle bioscoopfilms in 2011 5 procent Nederlandse films betreft. Deze 5 procent zorgt echter voor 11 procent van de totale omzet van bioscoopfilms. Ximon heeft Nederlandse films van 1898 tot 2012 in haar catalogus waarvan 52 procent van na 2000 is. Een deel van de films op Ximon.nl is nergens anders te bekijken, ook omdat ze nooit op dvd of blu-ray zijn verschenen.

Bron: Ximon

Bericht delen