Witteman 75 – Vakgenoten over zijn werk
woensdag 6 oktober 2021

Witteman 75 – Vakgenoten over zijn werk

Achter het Nieuws, NOVA, De Ronde van Witteman, Barend & Witteman, Buitenhof, Het Lagerhuis, Pauw & Witteman, Witteman Ontdekt, Podium Witteman: het zijn stuk voor stuk legendarische en spraakmakende tv-programma’s, allemaal gepresenteerd door journalist en interviewer Paul Witteman.

Op 14 oktober aanstaande wordt Paul 75 jaar. In een programma van BNNVARA-documentairemaker Hetty Nietsch vertellen diverse vakgenoten over Paul’s carrière en zijn betekenis voor de Nederlandse televisie en journalistiek. Witteman 75 – Vakgenoten over zijn werk is op dinsdag 12 oktober om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

De volgende journalisten, presentatoren en collega-interviewers komen aan het woord over de jarige: Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw, Sonja Barend, Wouke van Scherrenburg, Sven Kockelmann, Özcan Akyol, Sandra Schuurhof, Charles Groenhuijsen, Marcel van Dam, Fidan Ekiz, Jan Tromp, Mike Boddé, Frits Wester, Ferry Mingelen, Mart Smeets, Rutger Castricum en Twan Huijs.

Zijn vakgenoten bespreken Paul’s lange journalistieke carrière: van zijn eerste, nerveuze tv-optredens tot zijn veelgeprezen politieke interviews en gesprekken met leden van het Koninklijk Huis. Hoe is hij erin geslaagd om het imago van de ideale schoonzoon altijd te combineren met dat van de scherpe ondervrager?

In het programma komen memorabele fragmenten uit Paul’s lange tv-loopbaan voorbij. Zo belde in 1987 de minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek live in de uitzending van VARA’s Achter het Nieuws naar Paul, met het verzoek om satirische beelden van ayatollah Khomeini niet uit te zenden. In de documentaire komt ook het iconische tv-debat tussen Pim Fortuyn en Ad Melkert uit 2002 aan de orde.

Paul Witteman (Bloemendaal, 1946) werd in 1995 uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar. In 1998 won hij de Zilveren Nipkowschijf en in 2001 werd hem de Zilveren Televizier-Ster toegekend.

Bron: BNNVARA/BM
Foto: Merlijn Doomernik/BNNVARA

Bericht delen