dinsdag 16 januari 2018

Winnaars NOS|NOC*NSF Sportgala 2013

Op het NOS | NOC*NSF Sportgala 2013 in de RAI in Amsterdam zijn dinsdagavond de sportprijzen 2013 uitgereikt. Epke Zonderland mag zich opnieuw Sportman van het Jaar noemen.

Na de Europese titel op de rekstok in 2011 en de historische gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in 2012 werd hij dit jaar wereldkampioen op zijn favoriete toestel tijdens de WK in Antwerpen. Daarnaast won hij meerdere nationale kampioenschappen en de wereldbeker.

Marianne Vos werd voor de derde maal gekozen tot Sportvrouw van het jaar. In september soleert ze in Florence na 140 kilometer naar haar derde WK-titel op de weg. Een halfjaar eerder is zij al voor de zesde keer onverslaanbaar op het onderdeel veldrijden. In het Amerikaanse Louisville verovert ze dan opnieuw de wereldtitel cyclo-cross. En passant schrijft ze onder meer de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl op haar naam.

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen werden uitgeroepen tot Sportploeg van het jaar. Het duo leverde afgelopen zomer in het Poolse Stare Jablonki een unieke prestatie door als eerste Nederlanders in de historie wereldkampioen beachvolleybal te worden.

Atlete Marlou van Rhijn werd tijdens het jaarlijkse Sportgala uitgeroepen tot Paralympische sporter van het jaar 2013. De Blade Babe ontving de Jaap Eden uit handen van rolstoeltennislegende Esther Vergeer. Na haar succes op de Paralympische Spelen, kroont zij zich tijdens het WK in Lyon op de 100 en 200 meter tot wereldkampioene. Zowel op de 100 als op de 400 meter verbetert ze eerder dit jaar het wereldrecord. Het Internationaal Paralympisch Comité eert Marlou van Rhijn ook met de prijs voor beste Paralympische debutante.

De Young Talent Award 2013 van Lotto gaat naar Mathieu van der Poel. Op de weg en in de veldritten werd de zoon van voormalig wereldkampioen veldrijden Adrie van der Poel zowel Nederlands als Wereldkampioen bij de junioren.

Gerard Kemkers werd tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Coach van het jaar 2013. De schaatscoach kreeg de bijbehorende trofee dinsdagavond uitgereikt uit handen van IOC-lid Camiel Eurlings. De wereldtitel van motorcrosser Jeffrey Herlings werd gekozen tot Sportmoment van het Jaar 2013. Hockeyer Teun de Nooijer kreeg voor zijn gehele sportieve loopbaan de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Het Sportgala trok 1.562.000 kijkers naar Nederland 1, waarmee het programma op de derde plaats kwam in de dag top 25, achter GTST ( 1.706.000 kijkers) en het Achtuurjournaal (1.774.000 kijkers).

Bron: NOC*NSF/NOS

Bericht delen