dinsdag 16 januari 2018

Winnaars IDFA 2013 bekend

Vrijdag 29 november zijn in het Compagnietheater in Amsterdam, tijdens de prijsuitreiking van het 26e IDFA, de winnaars bekendgemaakt van de verschillende competitieprogramma’s. 

Song from the Forest van Michael Obert (Duitsland) won de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary. Twin Sisters van Mona Friis Bertheussen won de BankGiro Loterij IDFA Audience Award. De film Lydia blijft van Eline Helena Schellekens is door een kinderjury uitgeroepen tot de beste Nederlandse jeugddocumentaire van het afgelopen jaar.

VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary
Michael Obert won de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary (€ 12.500) voor Song from the Forest. De film gaat over de Amerikaan Louis Sarno die al 25 jaar tussen de Pygmeeën in de Centraal-Afrikaanse jungle woont en nu voor het eerst zijn Pygmee-zoon meeneemt naar Amerika.

Special Jury Award
Daarnaast reikte de jury de Special Jury Award uit aan A Letter to Nelson Mandela van Khalo Matabane (Zuid-Afrika / Duitsland), waarin de filmmaker een kritische blik werpt op Nelson Mandela en diens status en rol bij de hervorming van Zuid-Afrika in de jaren negentig.

NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary
Het Russische collectief Gogol’s Wives Productions won de NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary (€ 10.000) voor Pussy Versus Putin (Rusland), een grimmige registratie van de strijd van de wilde, anarchistische vrouwenband Pussy Riot tegen Poetin, vanaf hun eerste ontregelende optredens tot beelden vanuit de politiecel.

IDFA Award for First Appearance
De IDFA Award for First Appearance ( € 5.000) werd uitgereikt aan Farida Pacha voor My Name Is Salt (Zwitserland / India), een zorgvuldige observatie van het arbeidsintensieve zoutwinningsproces in een Indiase woestijn, waar de repeterende handelingen en gebeurtenissen een ritueel karakter krijgen. De film kwam mede tot stand met een financiële bijdrage van het IDFA Bertha Fund, en was in 2009 geselecteerd voor de IDFA WorldView Summer School.

Peter Wintonick Special Jury Award for First Appearance
Ter nagedachtenis aan Peter Wintonick reikte de jury tevens een extra award uit: de Peter Wintonick Special Jury Award for First Appearance ter waarde van € 2.500. De prijs ging naar Linda Västrik voor Forest of the Dancing Spirits, een portret van een pygmeeënstam in Centraal Afrika. Juryrapport IDFA Award for First Appearance

Dioraphte IDFA Award for Dutch Documentary
De Dioraphte IDFA Award for Dutch Documentary ter waarde van € 5000,- ging naar Awake in a Bad Dream van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster. De film gaat over drie vrouwen die zich door de fysieke en emotionele ellende van borstkanker worstelen.

BankGiro Loterij IDFA Audience Award
De BankGiro Loterij IDFA Audience Award ( € 5.000) ging naar Twin Sisters van Mona Friis Bertheussen (Noorwegen). Twin Sisters is het opmerkelijke verhaal van Chinese tweelingzusjes die in twee totaal verschillende delen van de wereld geadopteerd werden maar door het lot verbonden zijn.

IDFA Award for Student Competition
De IDFA Award for Student Competition (€ 2.500) ging naar Ricardas Marcinkus voor Final Destination (Litouwen). De film gaat over een Litouwse gevangene die na 28 jaar vrijkomt. Helaas grijpt de man rap terug naar het verzwelgende straatleven vol drugsgebruik.

IDFA Melkweg Music Documentary Audience Award
Morgan Neville ontving de IDFA Melkweg Music Documentary Audience Award (€ 2.500) voor Twenty Feet from Stardom (VS, 2013), waarin achtergrondartiesten van wereldsterren een boekje opendoen over het bestaan in de schaduw van de roem en hun liefde voor muziek.

Firestarters IDFA DocLab Award for Digital Storytelling
De Firestarters IDFA DocLab Award for Digital Storytelling (€ 2.500) ging naar I Love Your Work (VS) van Jonathan Harris. Negen vrouwen in de lesbische porno-industrie geven in deze webdocumentaire naast hun lichaam ook hun gedachtewereld bloot voor de camera.

IDFA DOC U Award
De IDFA DOC U Award uit (€ 1.500), uitgereikt door een jongerenjury, ging naar Joe Piscatella voor #chicagoGirl — The Social Network Takes on a Dictator (VS / Syrië). Vanuit een buitenwijk in Chicago coördineert een negentienjarige Amerikaanse studente sinds 2011 de Syrische revolutie, gewapend met alle sociale netwerken denkbaar.

Mediafondsprijs Kids & Docs 2013
Tot slot werd ook de Mediafondsprijs Kids & Docs 2013 uitgereikt aan Lydia blijft (A Home for Lydia) van Eline Helena Schellekens, over de in Nederland geboren Lydia die nog steeds op een verblijfsvergunning wacht. Een speciale kinderjury riep Lydia blijft (A Home for Lydia) uit tot de beste Nederlandse jeugddocumentaire van het afgelopen jaar. Eline Helena Schellekens ontving € 15.000 voor het maken van een nieuwe jeugddocumentaire.

Feiten en cijfers
Hoewel het festival nog tot en met zondag loopt kan alvast gezegd worden dat het festival weer meer bezoekers ontving dan vorig jaar. Als de trend de komende drie dagen doorzet dan is het aantal bezoeken gestegen van 208.000 in 2012 naar 222.000 bezoeken dit jaar. De netto recettes stegen van € 1.060.000 in 2012 naar € 1.257.000 dit jaar. IDFA heeft met een aantal partnerlocaties een overeenkomst op basis van recettedeling. Na afdrachten aan deze partners is opbrengst uit recette € 1.117.000.

De volgende editie van IDFA vindt plaats van 19 tot en met 30 november 2014.

Bron: IDFA

Bericht delen