dinsdag 16 januari 2018

Weg van Nederland geeft asielzoeker geld mee naar land van herkomst

In het quizprogramma Weg van Nederland krijgen vijf jonge uitgeprocedeerde asielzoekers de kans om hun kennis van Nederland om te zetten in een koffer met geld. De winnaar van het programma namelijk vierduizend voor een nieuwe start in het land van herkomst. Hoeveel weten deze asielzoekers na hun jarenlange verblijf in Nederland over ons land, de Nederlandse taal en de Nederlandse cultuur?

De kandidaten zijn allemaal jong en hoogopgeleid. Zo doen er een studente Luchtvaarttechniek mee die binnenkort terug moet naar Kameroen, en een bijna afgestudeerde studente Slavische talen, tevens Guus Meeuwis-fan, die eerdaags wordt uitgezet naar Tsjetsjenië. Presentator Waldemar Torenstra bestookt hen met quizvragen waarmee ze kunnen bewijzen hoeveel ze van Nederland hebben opgestoken; onder meer over het Nederlandse koningshuis, de geschiedenis, de kaart van Nederland, Nederlandse artiesten en de Nederlandse taal. In de finale blijkt welke asielzoeker het beste heeft opgelet tijdens zijn verblijf in Nederland.

Kijkers kunnen tijdens de uitzending hun kennis over Nederland meten aan die van de kandidaten door mee te spelen via een tweede scherm op tablet, smartphone of laptop.

De aankondiging van het programma heeft al wat stof doen opwaaien. Weg van Nederland wordt vergeleken met De grote donorshow van BNN; er wordt getwijfeld of het programma echt is of alleen voor aandacht is bedoeld. Marc Dik van Skyhigh TV: “Het programma is echt. Het verhaal is echt, de kandidaten ook. De quiz schuurt misschien wel tegen de harde werkelijkheid, maar dit is de realiteit.”

Weg van Nederland wordt gemaakt door Skyhigh TV en maakt deel uit van TV LAB. Het programma is 1 september bij de VPRO te zien op Nederland 3.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen