Waarom sommige zzp’ers lang moeten wachten op inkomenssteun
zondag 10 mei 2020

Waarom sommige zzp’ers lang moeten wachten op inkomenssteun

Terwijl de ene zzp’er al wekenlang wacht op inkomenssteun, heeft de andere het geld in maart al op zijn of haar rekening gestort gekregen. Hoe gemeenten omgaan met de zogenoemde Tozo-regeling – het aanvullen van het inkomen van zzp’ers tot het sociaal minimum – verschilt sterk. Hoe komt dat?

Niet elke gemeente is op hetzelfde moment begonnen met het verwerken van de aanvragen. Op 17 maart kondigde minister Koolmees van Sociale Zaken aan dat er een versoepelde bijstand kwam voor zzp’ers. “Sommige gemeenten zeiden: ik heb naar aanleiding van die aankondiging wel een beeld van hoe die regeling eruit gaat zien, dus we kunnen beginnen”, vertelt Sebastiaan de Kroon, woordvoerder van Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren van sociale diensten.

“Andere gemeenten wilden wachten totdat meer details van de regeling helder waren, dat was tien dagen later. Er zijn ook gemeenten die pas begonnen toen er een officiële algemene maatregel van bestuur lag, dat was op 21 april.” Daardoor had de ene gemeente al geld overgemaakt naar zzp’ers, terwijl het loket bij een andere gemeente nog niet eens open was. Het Rijk betaalt de gemeenten overigens om de regeling uit te voeren. Inmiddels hebben gemeenten in totaal 2 miljard euro ontvangen.

Ook vraagt de ene gemeente bij het aanvragen meer informatie dan de andere. “Voor een aanvraag is bijvoorbeeld het KvK-nummer van de onderneming voldoende, maar sommige gemeenten vragen zzp’ers om een uittreksel handelsregister van de KvK bij te voegen”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken.

Dat komt ook omdat gemeenten hun aanvraagproces – toen de details nog niet helder waren – baseerden op de bijstand voor zelfstandigen, waarin in tegenstelling tot de Tozo wel een partnertoets en vermogenstoets zit, vertelt De Kroon van Divosa. Inmiddels zijn er modelformulieren vanuit het ministerie beschikbaar. Gemeenten die te veel informatie opvragen worden actief benaderd en daarop gewezen, zegt de woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken.

Het aantal aanvragen is hoog: landelijk 343.000, volgens de laatste schatting van het ministerie van Sociale Zaken. Hoe snel de gemeente dat kan verwerken, hangt af van hoe de gemeente het proces heeft ingericht. “Met hoeveel mensen, welke software en met welke mate van automatiseren”, zegt De Kroon van Divosa.

Volgens de regeling moeten gemeenten binnen acht weken een Tozo-aanvraag afhandelen. Het streven is vier weken. Gemeenten wordt door het Rijk gevraagd sneller een voorschot te betalen als een ondernemer in acute financiële nood zit.

Achteraf wordt pas gekeken of iemand wel recht had op het bedrag dat is uitgekeerd. Martijn Pennekamp van Het Ondernemerscollectief is daar sceptisch over, omdat zzp’ers tegen hun opdrachtgevers kunnen zeggen dat ze pas in juni factureren zodat het voor de Tozo niet wordt meegerekend als inkomen. “Dat is niet te controleren, dan moet je van 343.000 mensen niet alleen de inkomstenbelasting bekijken, maar de hele boekhouding.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen