dinsdag 16 januari 2018

VVD wil nog eens 200 miljoen bezuinigen op omroep

Anouchka van Miltenburg, vicefractievoorzitter van de VVD, wil opnieuw 200 miljoen euro besparen op de publieke omroep. Dat zei zij zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Zij vindt dat de bezuinigingen die de omroepen nu al zijn opgelegd te gemakkelijk gaan. Op de publieke omroep wordt per 2013 vijftig miljoen bezuinigd, in 2014 honderd miljoen en in 2015 tweehonderd miljoen euro.

“Vanaf dag één is gezegd dat het niet ten koste van een zender hoeft te gaan. Als alles blijft doorgaan zoals het was, moet je blijkbaar nog meer bezuinigen om af te dwingen dat er keuzes worden gemaakt”. Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het schrappen van een zender. “Maar we hadden gehoopt dat de omroepen door de bezuinigingen zelf zouden besluiten in te perken.”

De omroepen moeten zich volgens haar meer richten op hun kerntaken: het brengen van nieuws en achtergronden en programma’s over kunst en cultuur in de brede zin van het woord. “Ook Jan Smit valt daar onder”. Verder wil de VVD naar Duits model dat regionale omroepen een rol op de landelijke zenders krijgen. Na het NOS Journaal krijgt iedere regio dan een andere uitzending van de eigen regionale omroep.

Het voorstel van Van Miltenburg komt neer op een totale besparing op het omroepbudget van vijftig procent. In geen enkele sector wordt een dergelijke reductie doorgevoerd. De Nederlandse publieke omroep behoort met het huidige budget in Europa al tot de meest goedkope. Alleen in Portugal is de bijdrage per hoofd van de bevolking nog lager.

Bron: Fok.nl/Broadcast Magazine

Bericht delen