dinsdag 16 januari 2018

VUmc betuigt spijt over realityserie

Het VUmc in Amsterdam geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij zowel de voorbereiding als de uitvoering van de opnames die zijn gemaakt voor het tv-programma 24 uur tussen leven en dood. Het project is onvoldoende beoordeeld op medisch-ethische en juridische risico’s. Het medisch beroepsgeheim en de privacy van patiënten van het VUmc werden onvoldoende geborgd. Het medisch beroepsgeheim en de privacy van patiënten van het VUmc werden onvoldoende geborgd.

Dat zijn de voornaamste conclusies van een intern onderzoek van het ziekenhuis naar de gang van zaken. Er hoeven echter geen koppen te rollen; niemand heeft zijn of haar baan verloren door de kwestie, heeft het VUmc laten weten. Het ziekenhuis kwam begin dit jaar in opspraak toen het programma Nieuwsuur in een uitzending bekendmaakte dat sommige patiënten er niet of niet voldoende van op de hoogte waren dat hun behandeling gefilmd was.

Het programma van producent Eyeworks is uiteindelijk – op één uitzending na – niet uitgezonden op tv. Voor het realityprogramma waren 35 camera’s op de afdeling in stelling gebracht, waarmee personeel en patiënten op de voet konden worden gevolgd. RTL, Eyeworks en het VUmc betalen allemaal € 188.000 om de kosten van het geschrapte tv-programma te dekken.

Bron: Elsevier/RTV-NH

 

Bericht delen