dinsdag 16 januari 2018

Vroege Vogels bestaat 35 jaar

Het Radio 1-programma Vroege Vogels van de VARA bestaat 35 jaar. Op zondag 25 juni 1978 presenteerde Wim Hoogendoorn de allereerste uitzending van het zondagse natuur- en milieuprogramma. Om dit jubileum te vieren zijn presentatoren Janine Abbring en Menno Bentveld zondag live op het water van het Naardermeer.

Het Naardermeer is het alleroudste Natuurmonument van Nederland. Begin vorige eeuw was de bedreiging van het gebied de reden voor bioloog en onderwijzer Jac. P. Thijsse om de ‘Vereeniging tot behoud van Natuurmonumenten’ op te richten. Dankzij zijn inzet is het waardevolle moerasgebied, inmiddels ingeklemd tussen asfaltwegen, behouden gebleven.

In de jubileumuitzending van 30 juni vaart Vroege Vogels twee uur lang over het Naardermeer, onderzoekt het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie) met een varend laboratorium de waterkwaliteit in het gebied en gaan planten-, vogel- en insectendeskundigen het natuurgebied in om bijzondere soorten te vinden. Verder komt oud-presentator Ivo de Wijs en is er livemuziek van strijkkwartet Quinetique en singer-songwriter Florian Wolff met zijn Green Machine.

Bron: VARA

Bericht delen