VPRO vraagt meer ruimte voor verschillende denkbeelden
donderdag 6 september 2018

VPRO vraagt meer ruimte voor verschillende denkbeelden

“Vernieuwing van de journalistiek van de publieke omroep moet uit investeringen en verandering komen, niet uit afbraak van goedlopende bestaande programma’s.” Dat zei Lennart van der Meulen, directeur van de VPRO, in zijn openingswoord tijdens de seizoenspresentatie van de VPRO.

Van der Meulen: “Maar we zien ook dat als gevolg van de bezuinigingen van Slob en de keuzen die de NPO maakt, er weer minder ruimte is binnen de publieke omroep voor programma’s waar wij voor staan. Op NPO Radio 1 moeten we alle zeilen bijzetten om een gekort Nooit Meer Slapen sterk, actueel en innovatief te houden. Het is onbegrijpelijk en nauwelijks te verteren dat ons boegbeeld VPRO Tegenlicht klem is komen zitten tussen onbezonnen bezuinigingen en noodzakelijke vernieuwing van de journalistiek. VPRO Tegenlicht voert al jaren op inhoud en impact de programma’s van de NPO aan.”

Deze ochtend is een algemeen overleg begonnen in de Kamer over het mediabeleid van het kabinet. De coalitie lijkt de NPO met 30 of 40 miljoen te hulp te komen. “De gezamenlijke omroepen hebben een doorwrocht voorstel gedaan om de terugval van Ster te compenseren en een nieuwe mediareserve op te bouwen. We vragen de Kamer hier serieus naar te kijken. Nu de NPO vorige week de eigen plannen heeft gepresenteerd komt daar nog een oproep bij: Als voorwaarde voor minder bezuinigingen zou de NPO de journalistiek moeten ontzien en de budgetten van NPO 2 en NPO Radio 1 moeten verhogen. Vernieuwing van de journalistiek van de publieke omroep moet uit investeringen en verandering komen, niet uit afbraak van bestaande goedlopende programma’s.”

Bron: VPRO/BM
Foto: Merlijn Doomernik

Bericht delen