woensdag 17 januari 2018

VPRO presenteert een visuele reis door de tijd

De makers van de VPRO-serie Nederland van Boven komen terug met een nieuw crossmediaal project. De serie Onzichtbaar Nederland, die vanaf 3 november op NPO 1 wordt uitgezonden, neemt de kijker mee op een visuele reis door de tijd.

Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ook de veranderende blik op hoe we naar de inrichting van ons land kijken.

Het uitgangspunt van elke aflevering vormt een gebeurtenis uit het verleden die grote invloed heeft gehad op de verandering van ons landschap. Door beelden van toen en nu met elkaar te combineren, worden deze veranderingen zichtbaar. Zo ziet de kijker in de aflevering over de stad dat Hoog Catharijne in Utrecht is gevormd, of volgens sommigen is misvormd, door de plannen om een snelweg dwars door Utrecht aan te leggen. De snelweg ging uiteindelijk niet door maar er kwam wel een parkeergarage, het begin van Hoog Catharijne zoals we het nu kennen.

Naast de acht tv-uitzendingen van Onzichtbaar Nederland op NPO 1 is er een online toen/nu spel en een VR-beleving met toekomstvisies in ontwikkeling. Rondom de serie worden ook drie meet ups georganiseerd, waarin wordt gediscussieerd over de plannen van nu die het landschap van de toekomst gaan bepalen.

Uitzending: vanaf 3 november elke donderdag om 22.25 uur op NPO 1.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen