VPRO Medialab duikt in de synthetische wereld van generatieve AI
zondag 19 november 2023

VPRO Medialab duikt in de synthetische wereld van generatieve AI

Op woensdag 29 november organiseert VPRO Medialab, in samenwerking met Beeld & Geluid in Den Haag, een uitgebreid avondprogramma met sprekers en projectpresentaties waarin generatieve AI en synthetische media centraal staan.

Met de verwachting dat binnen vijf jaar een groot deel van de mediacontent synthetisch zal zijn, roept het evenement Publieke Pioniers #3 belangrijke vragen op. Wat betekent het als media niet langer de realiteit weerspiegelen maar een geheel nieuwe realiteit kunnen creëren? Is er zoiets als synthetische waarheid? Hoe behouden we een gedeelde werkelijkheid te midden van diverse versies die door eenieder gegenereerd kunnen worden?

De avond van 29 november belicht deze vragen met een focus op generatieve tools zoals ChatGPT, Midjourney en Stable Diffusion, die niet alleen professionele makers in staat stellen hun creatieve grenzen te verleggen, maar ook het publiek betrekken bij het vormgeven van synthetische media.

Publieke Pioniers #3 onderzoekt de creatieve driehoek tussen professionele mediavormgevers, publieke AI-pioniers en generatieve AI-tools als een derde entiteit. Samen wordt onderzocht hoe generatieve AI kan bijdragen aan nieuwe verhalen en hoe men meer controle kan krijgen over het creatieve gebruik van synthetische media. Dit alles onder het motto: Synthetic Media for Good.

Het evenement vindt plaats op woensdag 29 november, vanaf 19.30 uur bij Beeld & Geluid, Zeestraat 82, 2518 AD Den Haag. Toegang is gratis, meld je hier aan.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen