VPRO legt dynamische kunstcollectie aan
donderdag 28 juli 2022

VPRO legt dynamische kunstcollectie aan

In de bijna honderd jaar die de VPRO bestaat, is de V van vrijzinnig onveranderd voorop blijven staan. Een constante die ook leidend is in de uitgesproken televisievormgeving.

Verschillende Nederlandse kunstenaars nemen nu de ident onder handen. Met hun vrije opvatting van het omroeplogo creëren ze de komende jaren een afwisselende omlijsting van de VPRO-programmering, wat uiteindelijk leidt tot een dynamische collectie kunst die bij de publieke omroep is te zien.

De VPRO heeft een lange traditie in een uitgesproken vormgeving van de ident: de korte animatie voor en na een tv-programma die zorgt voor herkenbaarheid van de afzender. De VPRO zet hierin nu een volgende stap. De komende jaren vertalen verschillende Nederlandse kunstenaars hun visie op de VPRO in een geheel eigen versie van de ident.

Kunstexpo op tv
Inmiddels hebben Shertise Solano, Jaap Drupsteen, Streetart Frankey, Aisha Madu, Job, Joris & Marieke, Munir de Vries, Annegien Schilling, Maison the Faux, Zoro Feigl, Fiona Tan en Claudy Jongstra hun medewerking toegezegd.

Vanaf 29 augustus 2022 zijn de eerste vier nieuwe idents te zien van de hand van Jaap Drupsteen, Shertise Solano, Streetart Frankey en Aisha Madu. Hun autonome miniatuurtjes vormen het begin van een dynamische kunstcollectie, die de vrijzinnigheid van de VPRO ademt. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven eind oktober wordt een expositie gewijd aan de eerste acht werken.

Bron: VPRO/BM
Foto: Streetart Frankey

Bericht delen