dinsdag 16 januari 2018

VPRO leest Ouwehoeren de les

De VPRO is boos op prostitutietweeling Louise en Martine Fokkens. Dat blijkt uit een zeer uitvoerig persbericht dat de omroep maandag heeft verspreid.

‘Louise en Martine Fokkens, de hoofdpersonen in de documentaire Ouwehoeren van Rob Schröder en Gabrielle Provaas, beweren dat ze geen cent aan de film hebben verdiend. “Daar sta je dan met je goede gedrag”, beklaagden de zusters zich bij Jan Uriot die hun verhaal optekende in Privé en op televisie bracht bij WNL. Over de bedreigingen waarmee Martine’s zoon Rob Schröder en Gabrielle Provaas en producent Submarine nu al maanden bestookt geen woord. Hiervan is in juni aangifte gedaan bij de politie in Almere en Amsterdam.

Ook bij Life4you op RTL 4 kreeg de tweeling zondag 30 september de gelegenheid te vertellen hoe bekaaid ze er vanaf zijn gekomen. “We hebben toch iets moois neergezet met zijn tweeën”. De oproep van Carlo Boszhard aan de makers om tijdens de uitzending even te reageren, geeft blijk van een wel zeer luchtige interpretatie van het journalistieke principe van hoor en wederhoor. De VPRO en Submarine zien zich daarom genoodzaakt nu een verklaring te geven bij het verhaal achter het succes van Ouwehoeren. Want “waar is het grote geld gebleven?”

De publieke omroep betaalt hoofdpersonen in documentaires niet voor hun medewerking, om te voorkomen dat dit van invloed is op het motief om een filmploeg toe te laten in hun leven. Hierop is door de VPRO en producent Submarine voor de zusters Fokkens echter een uitzondering gemaakt vanwege de grote belasting op hun tijd; zij zijn een jaar lang gevolgd. Zij kregen daarom ieder 6000 euro onkostenvergoeding. Hierover zijn voorafgaand aan het filmen duidelijke contractuele afspraken gemaakt tussen de dames en de producent van de film. Nog uitzonderlijker is dat zij bovendien een even groot percentage van de winst uit de verkoop van de film en dvd ontvangen als de regisseurs. De torenhoge verwachtingen die zij hiervan koesteren stroken echter niet met de realiteit.

Anders dan door Louise en Martine wordt gesuggereerd, betekent succes van een documentaire niet automatisch meer inkomsten voor producent en makers. De productie van Ouwehoeren kostte € 300.000. Dit is grotendeels gefinancierd met subsidie van het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBOfonds. Overheidsgeld dat terug moet worden betaald als er aan een film wordt verdiend. Aan de recette van de bioscoopvertoningen in vijftien theaters blijft na aftrek van de percentages die de bioscopen inhoudt, aftrek van de kosten die gemaakt zijn voor de uitbreng door distributeur plus diens percentage en aftrek btw, € 11.304 over. De verkoop van Ouwehoeren aan het buitenland heeft tot nu € 36.000 gegenereerd. Deze bedragen stromen allemaal terug naar de fondsen. Pas na terugbetaling van het productiebudget aan de fondsen is er sprake van winstdeling.

Ouwehoeren viel op festivals ook in de prijzen. Wint een film een prijs op een festival, waar die voor niets of hooguit tegen een kleine vergoeding wordt vertoond, dan valt regisseurs vooral de eer te beurt. Tot op heden is er geen prijs gewonnen waaraan een geldbedrag voor Schröder en Provaas was verbonden.

Schröder en Provaas hebben de dames meermaals uitgelegd dat er met documentaires niet of nauwelijks winst wordt gemaakt. Daar tegenover stelden zij de belofte van een mooie film voor een groot publiek, die Louise en Martine beroemd zou maken. Hiervan zouden zij vervolgens kunnen profiteren met spin-offs, zoals de verkoop van schilderijen, een boek en media-optredens.

Regisseurs en producent organiseerden een verkooptentoonstelling van schilderijen die Louise en Martine maken. Bovendien hielpen Schröder en Provaas de zussen bij het schrijven van een gelijknamig boek en gingen ermee akkoord dat het zelfs voor de première van de film al in de winkels lag. Normaal gesproken deelt een productiemaatschappij in de opbrengst van een boek dat voortkomt uit een film. In dit geval gaat de winst volledig naar Martine, Louise en de uitgever. Van het boek, dat er zonder de film nooit was gekomen, waren in het voorjaar al 50.000 exemplaren verkocht. Dit levert de tweeling ruim € 100.000 op. De rechten zijn inmiddels verkocht aan Finland, Duitsland, Frankrijk en Polen en onlangs verscheen een tweede boek. In Linda hadden ze een modespecial, bij Spuiten & Slikken krijgen ze een rubriek en ze doen mee aan de Vagina Monologen. Ook zijn Louise en Martine, naar hun zeggen onder betere voorwaarden, in zee gegaan met een andere makers voor een vervolg op de film.

Het succes van Ouwehoeren overtreft de verwachtingen. Dat Martine zich desondanks nog steeds genoodzaakt ziet haar werkzaamheden in de prostitutie voort te zetten, is niet de verantwoordelijkheid van Schröder en Provaas, Submarine of de VPRO. Dankzij de film genieten de zussen nu bekendheid en inkomsten. Martine en Louise verdienen aan het succes van Ouwehoeren, precies zoals hen door de makers was beloofd.’

Bron: VPRO

Bericht delen