dinsdag 16 januari 2018

VPRO-directeur weg door bezuinigingen

Als gevolg van de bezuinigingen op de publieke omroep is de VPRO genoodzaakt te reorganiseren. Met het vertrek van directeur Marieke Schoenmakers komt de leiding van de VPRO volledig in handen van algemeen directeur Lennart van der Meulen.

Schoenmakers vertrekt per 1 mei. “De bezuinigingen op de publieke omroep maken het noodzakelijk de organisatie te verkleinen en inhoudelijk meer focus aan te brengen. Dat kost banen en ook programma’s. En dat doet pijn, op meerdere vlakken. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ook een kleinere VPRO een eigenzinnige en herkenbare bijdrage aan de programmering zal leveren. Kwaliteit wint immers altijd”, aldus Schoenmakers.

Marieke Schoenmakers werd per januari 2008 lid van de directie van de VPRO. Zij richtte zich onder meer op het versterken van de positionering en maatschappelijke verankering van de VPRO. Hierbij maakte zij zich sterk voor het bevorderen van cultureel ondernemerschap, met als gevolg de ontwikkeling van een sponsor- en donatiebeleid. Schoenmakers stond bovendien een verdere professionalisering van de organisatie voor, waarbij is geïnvesteerd in opleiding en deskundigheidsbevordering van de medewerkers.

Onder haar leiding kwamen grote projecten tot stand, waaronder Beagle, in het kielzog van Darwin, en kwam er meer aandacht voor diversiteit en jong talent. In 2009 startte het jongerenmerk Dorst en de VPRO is een van de partners die FunX vanaf 2013 een plek binnen het publieke bestel bezorgde.

Eerder was Schoenmakers directeur van de Nederlandse Film en Televisie Academie en directeur Theaterorganisatie Het Muziektheater.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen