woensdag 17 januari 2018

VPRO boos op rechtbank om De Maatschap

Door jurist Robert Moszkowicz toe te staan acteurs en makers van de dramaserie De Maatschap op te roepen voor een getuigenverhoor, overschrijdt de rechtbank in Groningen een kritische grens van artistieke en journalistieke vrijheid. Dat stelt de VPRO in een persbericht.

 

De omroep ligt overhoop met de voormalig advocaat. Inzet is de dramaserie die verhaalt over een Nederlandse advocatenfamilie en die volgens Moszkowicz zonder toestemming gebaseerd is op zijn biografie De Straatvechter. Moszkowicz wil acteurs en makers van De Maatschap ondervragen om na te gaan of er in de dramaserie sprake is van schending van het auteursrecht van zijn boek.

De VPRO stelt dat daarvan geen sprake is omdat De Maatschap is gebaseerd op feiten waar fictieve elementen aan zijn toegevoegd. “De rechtbank zou ten principale verzoeken om in te grijpen of preventieve controle uit te oefenen vóór openbaarmaking moeten afwijzen”, stelt de omroep. “De artistieke en journalistieke vrijheid waarop makers in Nederland moeten kunnen vertrouwen komt hiermee onder druk te staan.”

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen