dinsdag 16 januari 2018

Vocas: 25 jaar ‘gereedschapskist’

Change is a constant, vermeldt de cover van het rijke, fraai vormgegeven jubileumboekje dat Vocas (in het Engels) liet verschijnen naar aanleiding van haar 25-jarig bestaan. Het Hilversumse bedrijf speelt al een kwart eeuw succesvol in op de voortdurende veranderingen in het facilitaire cameravak.

In Broadcast Magazine een ruime reportage over Video Optic Cine Audio Systems (waarbij de S ook voor Service staat), kortweg Vocas, dat in 1989 werd opgericht door Fred Blok, zelf ooit nog werkzaam voor de NTS in Studio Irene. Inmiddels is zijn initiatief met zo’n 35 werknemers uitgegroeid tot een begrip in vooral de camerawereld, met twee internationaal opererende takken: Vocas Sales & Services en Vocas Systems.

Een rondleiding door het ruime pand aan de Larenseweg in Hilversum maakt nog eens duidelijk dat het productieambacht hoog in het vaandel staat. Van een gelikte showroom, gespecialiseerde audiodesk en talloze reparatiewerkbanken tot afregel- en testruimten voor lenzen, opslag en de fysieke assemblage van talloze camera-accessoires: Vocas biedt het allemaal.

“Niet alleen voor de landelijke en regionale omroepen, facilitaire bedrijven en camera rental companies, maar ook voor het enorme contingent freelancers dat zichzelf met hardware verhuurt, profileren we ons als leverancier van camera’s en cameragerelateerde producten,” vat managing director Ruud Dobber kernachtig samen. “Waar vroeger video niet acceptabel werd bevonden als alternatief voor film, daar is mede dankzij de zogeheten big sensor camera’s een kentering ontstaan. Het heeft wel wat langer geduurd dan gedacht, maar we bedienen nu ook weer de documentaire- en filmmarkt, bijvoorbeeld met 4K/UHD.”

Alles over Vocas is te lezen in de februari-editie van Broadcast Magazine. Nog steeds geen abonnee? Klik hier en maak gebruik van onze speciale actie!

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen