Vier gedupeerde Spoorloos-deelnemers stappen naar rechter vanwege mismatch
vrijdag 19 april 2024

Vier gedupeerde Spoorloos-deelnemers stappen naar rechter vanwege mismatch

Vier gedupeerde deelnemers aan het programma Spoorloos stappen naar de rechter vanwege mismatches. Ze wilden een schadevergoeding, maar kwamen er niet uit met omroep KRO-NCRV. Dat bevestigt hun advocaat Royce de Vries.

Misdaadjournalist Kees van der Spek onthulde in 2022 dat deelnemers aan het programma in Colombia niet aan hun biologische ouders, maar aan anderen waren gekoppeld.

“Voor cliënten is het boek Spoorloos niet gesloten. Niet alleen omdat zij nog steeds moeten leven met de gevolgen van de mismatches, maar ook omdat zij met KRO-NCRV niet tot een passende oplossing zijn gekomen”, zeggen De Vries en zijn collega Annemiek van Spanje donderdag in een gezamenlijke verklaring.

De advocaten hebben de omroep een maand geleden laten weten dat ze de rechtbank om een getuigenverhoor verzoeken. De gedupeerden willen ook dat Spoorloos-presentator Derk Bolt wordt gehoord.

Bolts vertrek heeft ‘een totaal andere reden’
Woensdag werd bekend dat de presentator na dertig jaar moet vertrekken, omdat de opzet van het programma wordt veranderd. “Of dit aanstaande juridische traject reden is geweest voor het vertrek van Derk Bolt, is cliënten niet bekend. De timing vinden zij wel opvallend.”

KRO-NCRV ontkent dat de ophef rond de mismatches de aanleiding is voor het vertrek van Bolt. “Het besluit om na dertig jaar afscheid te nemen van Derk als presentator van Spoorloos heeft een totaal andere reden dan De Vries en Van Spanje doen voorkomen. We zijn al sinds mei vorig jaar in gesprek met Derk. Dus niet recent, zoals door hen wordt geïnsinueerd.”

De omroep is de presentator dankbaar voor de afgelopen dertig jaar. “Hij is samen met het team altijd een enorme kracht geweest. De speculatieve verdachtmakingen die door De Vries en Van Spanje worden geuit, zijn niet alleen onjuist, maar werpen wij ook verre van ons. Wij vinden het jammer dat zij op deze manier weer de media zoeken.”

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen