Video-editor Ot Louw overleden
maandag 25 januari 2021

Video-editor Ot Louw overleden

Op donderdag 21 januari overleed film- en video-editor Ot Louw in het ziekenhuis, waar hij al een paar weken lag. Zijn longen waren zozeer door het coronavirus aangetast, dat ze niet meer functioneerden en daarmee was zijn lot bezegeld. Op 10 januari was hij net 75 jaar geworden.

Ot Louw was een vakkundig en geliefd editor, die heel veel producties heeft gemonteerd, zoals: alle programma’s van Van Kooten en De Bie, Het Gat van Nederland, Blind Date (Theo van Gogh), Kameleon, Sonny Boy en nog veel meer.

Nadat hij in 1969 aan de Filmacademie zijn diploma (montage film en geluid) had behaald, werkte hij bij een aantal filmproductiebedrijven en kwam in 1973 bij de NOS in dienst als filmeditor bij de afdeling filmbewerking in de Ambachtsschool te Bussum. Die dienst is in het begin van de jaren tachtig verhuisd naar het Media Park, toen nog Omroepkwartier geheten.

In 1985 is hij voor zichzelf begonnen en richtte een videomontagebedrijf op in Bussum. Daar werkte hij verder aan een zeer succesvolle loopbaan. Ook schreef hij het boekje Beeldspraak met allerlei termen uit het film- en videovak. In 1992 kreeg Ot een Gouden Kalf uitgereikt voor zijn montagewerk.

Afgelopen donderdag liet hij midden op de dag op zijn Facebookpagina aan iedereen weten, dat hij het niet lang meer zou maken met de tekst: Moritori te salutem! Op diezelfde Facebookpagina is daarna nog een aangrijpend geluidsfragment geplaatst, waarin hij afscheid neemt van familie, vrienden en collega’s. Een waardevol, kritisch, humorvol en mooi mens met heel veel filmhistorie is niet meer.

Bron: Hylke Beerstra/BM

Bericht delen